Ismét fenyegeti Ukrajnát a Gazprom

Az orosz Gazprom gázipari vállalat kedden ismét a gázszállítás csökkentésével fenyegette meg Ukrajnát, két héttel az után, hogy Oroszország és Ukrajna megállapodott az előző vita rendezésében.

A Gazprom keddi közleménye szerint 1,9 millió köbméter földgáz “eltűnt”, és ez ukrán adósságnak minősül. “Ha a probléma nem oldódik meg, a Gazprom március 3-án (közép-európai idő szerint reggel 8 órától) 25 százalékkal csökkenti gázszállítását Ukrajnának”.
Az ügyben az ukrán államfő is üzenetet kapott az orosz elnöktől. “Vlagyimir Putyin elnök megállapította, hogy az eddigi ukrán törlesztések nem felelnek meg a teljes adósságnak, és főleg nem elegendők a gázszállítás töretlen fenntartásához” – közölték az ukrán államfő titkárságán. 
Viktor Juscsenko ukrán és Putyin orosz elnök február 12-én állapodott meg abban, hogy rendezik az ukrán gázadósságot, és hosszabb távon kiiktatják a közvetítő cégeket a gázkereskedelemből. Előzőleg a Gazprom szintén a szállítás csökkentésével fenyegette Ukrajnát, 1,5 milliárd dollárra becsült ukrán tartozás miatt, de közölte, hogy az európai gázexportot ez nem érinti.