Ismét elhalasztották a szenátusi szakbizottság ülését, amelyen Tăriceanu mentelmi jogának megvonásáról is szavazni kellett volna

Ismét elhalasztották a szenátusi szakbizottság ülését, amelyen Tăriceanu mentelmi jogának megvonásáról is szavazni kellett volna
Kvórumhiány miatt ismét elhalasztották kedden a szenátus jogi bizottságának ülését, amelyen Călin Popescu-Tăriceanu házelnök mentelmi jogának megvonásáról is szavaznia kellett volna a testületnek.

A szakbizottság szociáldemokrata párti elnöke, Robert Cazanciuc azzal indokolta a döntéshozatalhoz szükséges létszám hiányát, hogy több kollégája külföldön tartózkodik, ugyanakkor sokaknak más bizottságokban is vannak teendőik. “Nincs erre semmiféle más magyarázat, a dolgok nagyon egyszerűek: több tevékenység zajlik egy időben ebben az időszakban” – nyomatékosította, hozzátéve, Tăriceanu ügyét a testület szerdai ülésén tárgyalják majd meg, “amennyiben lesz kvórum”.

A Călin Popescu-Tăriceanu házelnök elleni bűnvádi eljárás elindításának engedélyezésére vonatkozó DNA-igénylés megtárgyalásának többszöri halasztását firtató újságírói kérdésre válaszolva Cazanciuc rámutatott, több ezer oldalnyi szöveget kellett áttanulmányozni, amihez időre van szükség. “Nem vagyunk versenyfutásban az idővel. (…) A tavalyi év végén kapta meg a parlament az igénylést, amely több mint tíz évvel ezelőtt elkövetett tettekre vonatkozik. Szenátusbeli kollégáim alaposan át akarták tanulmányozni a dossziét” – fogalmazott a PSD-s törvényhozó.

A korrupcióellenes ügyészek 2018. november 7-én kérték a szenátustól Călin Popescu-Tăriceanu mentelmi jogának felfüggesztését. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) szerint a felsőház elnöke 2007-ben és 2008-ban, miniszterelnöki mandátuma idején, közvetett módon 800.000 dollárnyi anyagi juttatást kapott egy osztrák cégtől.

November végén a jogi bizottság meghallgatta az ügyben a házelnököt, döntés azonban azóta sem született, mert több ízben is meghosszabbították a határidőt, amíg a testületnek el kell bírálnia a DNA kérését.

A házbizottság által megszabott legutóbbi határidő április 2-a lett volna, de a szakbizottság múlt heti ülését kvórumhiány miatt felfüggesztették. A múlt heti halasztást követően Călin Popescu-Tăriceanu kérte a testület tagjaitól, hogy sürgessék meg az ügyében kiállítandó jelentést, hangsúlyozva, bármikor készen áll megjelenni a bizottság előtt, hogy ismertesse álláspontját.

A DNA igénylése csak azt követően kerülhet a plénum elé, hogy a szakbizottság is szavaz róla.

www.agerpres.ro

Címkék: ,