Ismét elhalasztotta az Alkotmánybíróság az azonos neműek házasságának romániai elismerésével kapcsolatos vitát

Ismét elhalasztotta az Alkotmánybíróság az azonos neműek házasságának romániai elismerésével kapcsolatos vitát
November 29-ére halasztotta az Alkotmánybíróság az azonos neműek házasságkötésének elismertetésével kapcsolatos vitát. A kitűzött dátumon azt is eldöntik, hogy az Európai Unió Bíróságához fordul-e a testület az üggyel kapcsolatos kérdéseivel – közölte csütörtökön Valer Dorneanu.

Az Alkotmánybíróság elnöke elmondta, az érintett felek már felkérték az EU Luxemburgban székelő bíróságát, hogy foglaljon állást a kérdéssel kapcsolatban.

Iustina Ionescu, a Belgiumban kötött házasságát Romániában elismertetni akaró meleg pár ügyvédje azt kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy kérje az Európai Unió Bíróságától a ‘házasfelek’ fogalom tisztázását, valamint fejtse ki, mit ért az európai törvénykezés az európai polgárok egyenlősége alatt.

Iustina Ionescu ügyfelei, az egy román és egy amerikai állampolgárból álló homoszexuális pár, Relu Adrian Coman és Robert Clabourn Hamilton, valamint az ACCEPT Egyesület kérte, hogy Alkotmánybíróság vizsgálja meg, alaptörvénybe ütközik-e a polgári törvénykönyv azon jogszabálya, amely tiltja az azonos nemű személyek külföldön kötött házasságának elismerését.

Az Alkotmánybíróságnak konkrétan arról kell döntenie, hogy alkotmányos-e a polgári törvénykönyv 277. cikkelye 2. és 4. bekezdése, amely megtiltja az azonos neműek külföldön kötött házasságának romániai elismerését.

A 277-es cikkely azt is megtiltja, hogy a román vagy külföldi állampolgárok közti, külföldön bejegyzett élettársi kapcsolatot elismerjék Romániában, függetlenül attól, hogy ez azonos vagy különneműek közt köttetett meg.

Relu Adrian Coman azt sérelmezi, hogy amiatt, hogy a román állam nem ismeri el Robert Clabourn Hamiltonnal 2010-ben, Belgiumban kötött házasságát, megfosztják a romániai tartózkodási jogától.

Másfelől a Koalíció a Családért civil szervezet májusban nyújtott be a szenátushoz alkotmánymódosító javaslatot, amely értelmében az ország alaptörvényében a család meghatározása úgy módosulna, hogy ‘a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul”. A jelenlegi alkotmány ‘házasulandó felek” önkéntes elhatározásával alapított családról beszél. A kezdeményezést hárommiliió román állampolgár írta alá.

Az Alkotmánybíróság júliusban megállapította, hogy a törvényjavaslat megfelel a formai követelményeknek.

AGERPRES/(RO – szerző: Mihai STOICA, szerkesztő: Claudia STĂNESCU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

www.agerpres.ro