Ismét drágult az ivóvíz

Ismét drágult az ivóvíz
Nagykárolyban tavaly novemberben 1,17 lejbe került az ivóvíz köbméterenkénti ára, míg 2007 novemberétől a fogyasztóknak 1,82 lejt kell fizetniük ugyanazért a minőségtelen vízért.

Nagykároly képviselőtestületének október 31-i döntésének értelmében, a helyi fogyasztóknak köbméterenként 1,82 lejt kell fizetniük a Szamosdobról érkező ivóvízért. Ha figyelembe vesszük az egy évvel ezelőtti értéket, amikor is az ivóvíz köbméterenkénti ára még csak 1,17 lejbe került, míg idén novembertől ugyanez 1,82 lejbe kerül megállapíthatjuk, hogy egy év leforgása alatt a fogyasztók által legtöbbször csak „kávénak” nevezett ivóvíz díja 50 százalékkal emelkedett. Az első emelést még Nagykároly önkormányzata kezdeményezte az Apaserv Rt.-vel való csatlakozás előtt. Az újabb drágítással, közvetlenül a koncessziós szerződés aláírását követően kellett szembenézniük a fogyasztóknak.

 

Nem értenek egyet

A mostani döntéssel Brém Árpád tanácsos (PNL) nem értett egyet, csak úgy, mint az áprilisi drágítással sem, amikoris a nagykárolyi ivóvizet egyenesen minőségtelennek, valamint ihatatlannak nevezte, míg az áremelést jogtalannk és indokolatlannak. Hasonlóképpen vélekedett október 31-én is, amikor egyedüli felszólalóként kifejtette: „Csodálkozom azon, hogy tanácsos kollegáim minden ellenvetés nélkül, és ilyen egyszerűen beleegyeznek az újabb drágításba, holott a koncesszióralépést követően sem tapasztalható változás, javulás a nagykárolyi ivóvizet illetően. Véleményem szerint, az a szolgáltatás, amit az Apaserv az elmúlt hónapokban, de jelen pillanatban is képvisel, helyi szinten is megoldható lett volna.” – nyilatkozta Brém. Bekő Tamás polgármester erre érkező válaszában csak annyit fűzött a liberális tanácsos megjegyzéséhez, hogy ez csak a kötelező eljárás betartása, mivel a tanács már a konesszióralépés pillanatában beleegyezett a drágításba, melyről már akkor tudomása volt. A drágításról szóló határozattervezt egy ellene, egy tartózkodás és 15 mellette arányban végül átment.

________________________________________

Módosult díjszabások (ÁFA nékül) 2007. november:

Ivóvíz: 1, 82 lej / köbméter

Szennyvíz: 0,87 bani / köbméter

 

Madácsy Tímea