Ismét drágul Romániában a lakossági földgáz, a kormány visszatérne a hazai termelésű gáz árának szabályozásához

Ismét drágul Romániában a lakossági földgáz, a kormány visszatérne a hazai termelésű gáz árának szabályozásához
Augusztustól újabb 5,83 százalékkal emelkedik Romániában a lakossági földgáz ára – közölte az országos energiaár-szabályozó hatóság (ANRE).

A szolgáltatók már negyedik alkalommal emeltek árat a tavaly áprilisi gázár-liberalizáció óta, ezért a bukaresti kormány ismét be akarja vezetni a hazai kitermelésű gáz árának szabályozását.

Az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter által bejelentett intézkedés szerint 2021 június 30-ig a megawattóránként 55 lejben határoznák meg a hazai gáz értékesítési árának felső határát. A miniszter szerint azért van erre szükség, mert a román gázpiacon “nincs igazi verseny”, a romániai földgáz 95 százalékát kitermelő két legnagyobb vállalat felváltva emeli árait a tavalyi árliberalizáció óta.
A bejelentés hatására több mint három százalékot estek csütörtökön a román gázpiacot uraló energiavállalatok – a Romgaz és az AMV-Petrom – részvényei, de a román gázszállítási rendszerüzemeltető, a Transgaz papírjai is az előző napinál 0,9 százalékkal alacsonyabb áron cseréltek gazdát.
Romániában a lakossági fogyasztók a tavalyi árliberalizáció ellenére 2021 júniusáig még hatóságilag szabályozott áron veszik a gázt, az ipari fogyasztók azonban már nem. A törvényi előírások szerint a forgalmazóknak legalább a gáz 30 százalékát a tőzsdéről kell beszerezniük, a lakossági gázárat szabályozó ANRE pedig – a tőzsdei kereskedés ösztönzése érdekében – többnyire elfogadja a forgalmazók által kért áremeléseket.
A hazai termelésű gáz árszabályozását visszahozó kormányhatározat tervezetének indoklása szerint tavaly április óta a lakossági földgáz ára 29,5 százalékkal emelkedett, a drágulás pedig jövő márciusig elérheti a 33,75 százalékot. Az árképzés egyik összetevőjeként a belföldi kitermelésű gáz ára megawattóránként a tavaly áprilisi 70,93 lejről mostanig 77,72 lejre emelkedett. A bukaresti pénzügyminisztérium azzal számol, hogy jövő márciusig a hazai gáz ára 80,25-re, míg az import gáz ára 94,58 lejre emelkedik.

(MTI)