Ismét bizalmat szavazott az RMDSZ-nek a magyar közösség

„Örömmel veszem tudomásul, hogy Romániai Magyar Demokrata Szövetség mandátumot kapott a romániai magyar közösségtől. Utunk folytatására, programunk valóra váltására jogosítottak fel bennünket a választásokon kapott szavazatok” – jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök, aki megköszönte a magyar közösségnek a példás választási részvételt, a bizalmat valamint az egység és szolidaritás elvének érvényesítését.

„Ez a bizalom, és az elnyert mandátum arra kötelez, hogy az RMDSZ  választási programjában vállalt célkitűzéseket megvalósítsuk” – hangsúlyozta a szövetségi elnök, aki az elért eredményért köszönetet mondott politikus kollégáinak, a Szövetség kampánystábjának, és azoknak a helyi és megyei RMDSZ-szervezeteknek, amelyek részt vállaltak a siker kivívásában, megfelelőképpen mozgósították a választókat. „Az exit-poll eredményei szerint a független jelölt is mandátumot nyert. Jó munkát kívánok neki, és ígéreteinek megvalósítását.  Ugyanakkor azt is el kell mondanom, ha  a teljes összefogás listája létrejött volna, akkor jelenleg nem két vagy három európai parlamenti képviselőről beszélnénk, hanem négyről vagy akár ötről is. Ily módon veszteségünk is van, de fontos ez a győzelem is” – mondta Markó Béla.

„Azért örülök, hogy Tőkés László is ott lesz, mert alkalma nyílik képviselői rátermettségét bemutatni. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit kezd ő ezzel az eséllyel, milyen jelentéseket fog kidolgozni. Meggyőződésem, hogyha ő nem indult volna, ma öt képviselőnk lenne az Európai Parlamentben” – mondta Frunda György listavezető, aki szerint a független jelölt tulajdonképpen nem akart bejutni az EP-be, szándéka az volt, hogy az RMDSZ-nek ne legyenek képviselői Brüsszelben. Frunda a nem hivatalos eredmények ismertetése után a sajtónak azt is elmondta, az RMDSZ elsősorban a magyar választók szavazatait kapta meg, de a többi hazai kisebbség tagjai is a Szövetségre adták le voksukat. Arra a kérdésre, hogy román választók is támogatták-e szavazatukkal az romániai magyarság képviselőit, Frunda azt válaszolta, nem tudja, igaz-e vagy sem, de Bukarestben és Marosvásárhelyen is mondták a román választók, hogy a listavezetőre fognak voksolni.

Sógor Csaba az exit-poll eredmények kihirdetését követően elmondta, azért vállalta a jelölést, hogy mindkét oldal bejusson. „November 25-e után is az összefogásért, az együttműködésért fogok dolgozni, úgy vélem, szükség van a párbeszédre” – jelentette ki Sógor. De ugyanígy vannak olyan közös gondok, amelyért a román képviselőkkel közösen tudunk dolgozni – hangsúlyozta az RMDSZ  EP képviselőjelölt-listájának második helyezettje.