Ismét a GIS rendszerről

Ismét a GIS rendszerről
Hajdú-Bihar megyéből érkezett meghívottak jelenlétében zajlott le kedden Félixfürdőn a GIS – Földrajzi Informatikai Rendszer a hatóságok szolgálatában sürgősségi esetekben elnevezésű nemzetközi konferencia.

Megnyitásképpen Nicolae Hodut programkoordonátor üdvözölte a Bihar megyei katasztrófa- és árvízvédelmi  informatikai és telekommunikációs rendszerhez csatolt polgármesteri hivatalok képviselőit illetve Arad és Temes megyei meghívottak valamint a Hajdú-bihari vendégeket. Rövid időre megjelent Radu Tirle a Bihar Megyei Tanács elnöke is, aki fontosnak nevezte a megyei tanács és a Bihar Megyei Prefektúra által indított projektet. A köszöntők után ismertették a kiépítendő kommunikációs rendszert.  A prezentáció során Nicolae Hodut felhívta a polgármesteri hivatalok figyelmét arra, hogy lehetőleg jó minőségű internetszolgáltatót válasszanak, mert csak akkor fog optimálisan működni a rendszer. Elárulta, hogy a Bihar megyei önkormányzat tíz évig működtetni fogja a programot.

Együttműködés lesz

A konferencia első szünetében Nagy Imre a Hajdú Bihar megyei Védelmi Bizottság titkára lapunknak elmondta, hogy a Bihar megyei beruházással ellentétben, mely már igen jól áll, Hajdú-Bihar megyében még csak csírái vannak egy hasolnó rendszernek. A titkár elárulta, hogy a két megyében van együttműködés a katasztrófavédelemben és a vízügyi igazgatóságok között. Megemlítette, hogy ezév áprilisában fejeződött be egy közös projekt mely a Berettyó vizgyűjtőjét fedi le, de mindez még nem a két megyei önkormányzat közötti együttműködés – figyelmeztetett. “Reméljük, hogy hamarosan mi is el tudunk indulni a PHARE programmal, és olyan rendszert tudunk kiépíteni, mely összekapcsolható legyen a Bihar megyei rendszerrel”  – tette hozzá Nagy Imre.  Szünet után az GIS (Geographic Information System) programnak a sürgősségi esetekeben való felhasználhatóságáról tartott előadást a Katasztrófavédelem és a Nagyváradi Egyetem egy-egy képviselője, végezetül a videokonferencia működéséről és hasznosíthatóságáról tartottak bemutatót.

Kapcsolódó cikk: