Ismét 35 fős a Megyei Tanács

Ismét 35 fős a Megyei Tanács
Újra teljes létszámban üzemel a Bihar Megyei Tanács: a csütörtöki képviselő-testületi ülésen a liberálisok kénytelen-kelletlen, de megszavazták a PSD-es Adrian Szatmarinak a mandátumát.

A liberális frakciónak túl sok választása nem volt, hiszen mint ahogy mi is beszámoltunk róla, június 8-án a nagyváradi Fellebbviteli Bíróság jogerős határozatot hozott arról, hogy a Bihar Megyei Tanács plénuma köteles megszavaznia a PSD-listán soron következő tanácsos, vagyis Adrian Szatmarinák a mandátumát legtöbb 30 napon belül. Abban az esetben pedig, ha ez nem történt volna meg, azok, akik nem hagyták jóvá a mandátumot, büntetőjogi felelősségre vonás hatálya alá esnének. Erre különben egy, a héten kedden zajlott sajtótájékoztatón is figyelmeztette a liberálisokat Ioan Mang, a megyei önkormányzat szociáldemokrata alelnöke.

A szavazás előtt Ionel Avrigeanu, a PNL frakcióvezetője azt állította: jóváhagyják a mandátumot, de nem amiatt, hogy megijedtek volna. Ezt a szerintük nem létező félelmet hangoztatta képviselőtársa, Dacian Foncea is, aki viszont nemmel voksolt, illetve rajta kívül Peti Iosif se nyomott igen gombot, vagyis ő tartózkodott. A mandátumigazolás azonban így is meglett, így június 14-től ismét teljes létszámban működik a közgyűlés, vagyis az RMDSZ-PSD-ALDE alkotta koalíciónak ismét megvan az egyszerű többsége a 35 fős képviselő-testületben.

„Látszik, hogy visszaszereztük a többségünket a Megyei Tanácsban, hiszen 95 százaléka az anyagoknak átment, akár egyszerű többséggel, akár kétharmaddal. Megszűnt az a típusú elvakult ellenállás, ami eddig volt. A liberálisok a végsőkig próbálták elhúzni a dolgot, de ez volt az utolsó dátum, amikor jogi következmények nélkül még meg lehetett szavazni a mandátumot”- nyilatkozta az Erdon-nak Pásztor Sándor, a Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke.

Ciucur Losonczi Antonius