Ismertette politikai programját az USR

Nicuşor Dan
Nicuşor Dan
Ismertette szerdán a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) politikai programjának első változatát az alakulat elnöke.

Nicuşor Dan szerint programjuk egyrészt a korrupció elleni harcra és a közigazgatási rendszer reformjára, másrészt a fenntartható gazdasági fejlődésre épül. A dokumentumot közvitára bocsátják, és várhatóan módosítanak még rajta – mondta.

Az alakulat öt fejezetben taglalja programját, amely megtalálható az USR honlapján.

A korrupció elleni harc kapcsán Nicuşor Dan úgy fogalmazott, az USR jól működő és előrelátható igazságszolgáltatási rendszert javasol. Ezt – többek között – a bírósági ítéletek nyilvánossá, bárki számára hozzáférhetővé tételével tartják megvalósíthatónak.

Az elnök hozzátette, az USR módosítaná a közbeszerzéseket ellenőrző rendszert, javasolni fogják például egy feketelista összeállítását azokról a cégekről, amelyek nem teljesítették vállalásaikat.

A választási rendszer megreformálása is szerepel az USR programjában.

“Ez a választási küszöb csökkentését, a helyi pártok indulásának lehetővé tételét, a jelöléshez szükséges aláírások számának csökkentését, a polgármester-választás kétfordulóssá tételét jelentené, ugyanakkor nagyon fontosnak tartjuk az e-kormányzati rendszer kialakítását is” – ismertette az USR elnöke.

Az alakulat gazdasággal kapcsolatos elképzeléseit az USR listáin induló egyik jelölt, Cosette Chichirău ismertette. Mint hangsúlyozta, az USR a befektetéseken, nem pedig a fogyasztáson és adókedvezményeken alapuló gazdaságra törekedne, és jelentős befektetéseket eszközölne az infrastruktúra és oktatás terén.

A párt szerint a közlekedés az ország prioritásai közé kellene hogy tartozzon, akárcsak az egészségügy, amely esetében növelné az USR a költségvetési ráfordítást.

AGERPRES/ (RO – szerző: Sorin PENEŞ, szerkesztő: Andreea ROTARU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro