Ismertetik a színháztörvényt

Ismertetik a színháztörvényt
Pénteken 10 órai kezdettel, a kolozsvári Diákművelődési Ház 22. termében nyilvános szakmai konzultációt tart Demeter András államtitkár a színháztörvény alkalmazási szabályairól.

A Művelődési és Vallásügyi Minisztérium művelődési államtitkára, Demeter András István folytatja ma konzultációinak sorozatát az előadó– és zeneművészeti intézményeket, valamint  az impresszáriátust szabályozó 21/2007–es Kormányrendelet alkalmazási szabályainak kidolgozásáról. A megbeszélés első felében a 2007. december 17–i, 860. számú, a Hivatalos Közlönyben  megjelent, a 21/2007–es kormányrendelet törvényerőre emelő 353/2007–es törvény 9. pontjának értelmében kidolgozandó alkalmazási szabályokat vitatják meg. A konzultáció második részének tárgya az említett törvény 11. cikkelye, amely a művészeti szolgáltatások koncessziójáról rendelkezik, ezért ezen a tanácskozáson szívesen látják magántársulatok képviselőit is, illetve azokat, akik magántársulatok létrehozását tervezik a jövőben. A tanácskozáson a Művelődési és Vallásügyi Minisztérium részéről Demeter András államtitkár, Carmen Croitoru független szakértő és Roxana Ionescu jogász vesz részt.

Czintos nem lesz ott

— Nem megyek el erre a konzultációra, már amiatt sem, hogy sem én, sem az erdélyi magyar színházak igazgatói nem értenek egyet ezzel a törvénnyel — nyilatkozta Czintos József, a Harag György Társulat igazgatója. — A mai konzultációnak lesz egy mindenki számára kedvező napirendi pontja, azaz négyszeresére kell emelni a színházak költségvetését amiatt, hogy a színészek fizetése arányos legyen a tanárokéval és orvosokéval, ugyanakkor maradjon pénz a műszakra is (díszletek, jelmezek készítése, jogdíjak megvásárlása stb). Ezzel biztos, hogy mindenki egyetért, de a mai körülmények között nem kivitelezhető.

Szatmári viszonylatban még mindig nem lehet tudni, hogy a színház a városhoz vagy a megyéhez tartozik. Most közel hárommillió lej a színház költségvetése. Ezt ha megszorozzuk néggyel, jogosan kérdezhetjük: lesz–e a megyének vagy a városnak ennyi pénze, amit a színháznak adhat?

Egy másik lehetőség

— A törvényben az is szerepel, hogy a színházat koncesszióba adják. A színházak feladata, hogy megszerezzék azokat a támogatókat, akik pénzük egy részét ilyen célokra fektetik be, abban reménykedve, hogy egy lejből tíz lejt nyernek. Normális vállalkozó nem fektet be a színházba. Minden ilyen jellegű nyugati és magyar kezdeményezés megbukott, mert a vállalkozók nyereséget akartak, vagy megszerezni a színházépülethez tartozó területet, ahol később irodaházat vagy más kereskedelmi célú épületet emelhetnek. Nálunk is az a cél, hogy megszűnjön a színház?

Elek György