Ismerkedtek az iskola hangulatával

Ismerkedtek az iskola hangulatával
Csaknem százharminc gyermeket hoztak el szüleik a nagyváradi Szacsvay Imre iskolában megszervezett „iskolakóstolgatóra”. A kicsik játékokon vettek részt, a szülők előadásokat hallgattak.

A De nehéz az iskolatáska című dal hangzott az iskolarádióból, miközben gyerekek és szülők az iskola dísztermében gyülekeztek. Itt rövid programismertetőn vettek részt, majd csoportokra váltak. Amint Pásztor Gabriella igazgatótól megtudtuk, a tanintézet már harmadik éve szervezi meg a rendezvényt, melynek során azok a gyerekek, akik ősztől előkészítő, illetve ötödik osztályba járnak, valamint szüleik megismerkedhetnek az iskolával és a pedagógusokkal. Szombaton a legkisebbek jöttek el, e hét végén pedig az ötödikeseket és szüleiket várják. Egyúttal a biharpüspöki általános iskolában is iskolakóstolgató zajlott, ezen együtt vettek részt mind a legkisebbek, mind azok a gyerekek, akik ötödiktől járnának ide.

Válasz a kérdésekre

A Szacsvay iskolába érkező gyerekek különféle matricákat kaptak, s azoktól függően kerültek egyik vagy másik csoportba, míg a szülők ugyancsak csoportok szerint vettek részt a számukra szervezett programokon, úgy, hogy végül mindegyik csoport minden előadást meghallgathatott. Az egyik teremben Alföldy Andrea és Pék Andrea tanítónők a klasszikus, illetve a step by step típusú előkészítő osztályról tájékoztatták a szülőket; közben egy másik szülőcsoport számára Kiss Emőke pszichológus szólt az iskolaérettség különböző aspektusairól. Ezzel párhuzamosan Simó Ritter Csilla logopédus a kommunikációval és beszédkészséggel kapcsolatos tudnivalókat ismertette, Oláh Andrea gyógypedagógus pedig az integrálás és az oktatás kapcsolatáról szólt. Az előadások végén a szülők kérdéseire válaszoltak.

Játékok

Akárcsak a szüleik, a gyerekek is egyik teremből a másikba mentek, s mindenütt játékos programokkal várták őket a tanítónők és segítőik. Az egyik teremben az Óriásrépa című mesét dolgozták fel számukra, képek alapján, s a gyerekek később a meséhez fűződő játékos feladatokat oldottak meg; egy másik osztályteremben a vadon élő állatokkal ismerkedhettek meg, mondókákat és találos kérdéseket tanultak, eggyel arrébb pedig a Mazsola és Tádé bábfilm sorozat, valamint Bogyó és Babóca története alapján találtak ki nekik játékokat a tanítónők.
A program végén gyerekek és szülők ismét a díszteremben gyűltek össze, ahol a beiratkozással kapcsolatos kérdésekre kaptak válaszokat.
Ezzel párhuzamosan a biharpüspöki iskolában is hasonló programok zajlottak, többek között Búzási Noémi és Farkas Mónika tanítónők részvételével.

Összefogás

A szülők tele vannak kételyekkel és kérdésekkel, s az ilyen találkozások lehetőséget nyújtanak arra, hogy mindent a megfelelő emberektől kérdezzenek meg, válaszolt kérdésünkre Kecse Gabriella aligazgató. Egyúttal az „iskolakóstolgatásnak” közösségépítő hatása is van, tette hozzá; százhúsz gyerek egy évfolyamban olyan anyag, amellyel lehet és érdemes dolgozni. A magyar tagozat egyik specifikuma pedig épp az, hogy itt a csoportok összedolgoznak, hiszen a lényeg az összefogás.

Neumann Andrea