Ismerkedés a szatmári helyzettel

A szatmári és francia fiatalok beszélgetés közben szalvétából tulipánt hajtogattak, s egymást ajándékozták meg a kézimunkával
A szatmári és francia fiatalok beszélgetés közben szalvétából tulipánt hajtogattak, s egymást ajándékozták meg a kézimunkával
Szatmár megye – Franciaországi egyetemisták töltenek Szatmár megyében néhány napot, ittlétük alatt olyan közösségeket keresnek fel, akiknek esetében könnyen előfordulhat a társadalomból való kirekesztés veszélye.

 

 

A Szatmár Megyei Mozgássérültek Egyesületének tagjai székhelyükön fogadtak egy Franciaországból érkezett, 9 főt számláló egyetemista csoportot. A csoport a Freres Románia Segélyszervezet Szatmárnémetiben, a Ioan Slavici utcán működtetett Szent Márton szociális központ egykori munkatársa, Dominique Auban révén kerültek tájainkra. Az egyetemisták Chartres franciaországi városban tanulnak, választott területük a szociális szféra és minden, ami ehhez kapcsolódik. Éppen ezért itt, Szatmár megyében ilyen síkon tevékenykedő egyesületeket, intézményeket látogatnak meg. A fiatalokat Dominique Auban – aki Sárfaluban, a Samtoul Humanitárius Egyesületet működteti – látja vendégül, a franciaországi egyetemisták körútjukat tegnap kezdték a mozgássérültek egyesületénél, de a Szatmár Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság által működtetett idősek házába, és a kispeleskei cigánysorra is ellátogatnak. Céljuk megismerkedni az illető személyek mindennapjaival, megtapasztalni azt, hogy milyen nehézségeik vannak, illetőleg van-e esélyük a társadalomba való beilleszkedésre.

 

 

Van mit javítani

 

 

Ami a mozgássérültek egyesületét illeti, itt egy korszerűen felújított székhelyen látták őket vendégül. Az egyesület elnöke röviden beszélt a szervezet megalakulása után eltelt időről. Fontosnak tartotta megemlíteni az ún. védett műhelyt, ahol több munkakönyvvel rendelkező sorstársuk dolgozik, jelenleg különböző intézmények iratainak rendezésével, archiválásával foglalkoznak. Székelyükön origami technikával készítenek dísztárgyakat, a több száz kötetes könyvtár is rendelkezésükre áll a tagoknak, de az internet-hozzáférés is biztosított, és több határon átívelő projektben is részt vesznek. A francia fiatalok által feltett kérdésre, miszerint az állam mivel és hogyan támogatja a fogyatékos személyeket, a házigazdák válasza kissé elszomorító volt: a legsúlyosabb rokkantak havi 500 lejt kapnak, de ez messze nem elég ahhoz, hogy emberhez méltó körülményeket tudjanak biztosítani maguknak. Elhangzott, hogy a törvény szerint a nagyon súlyos betegeknek biztosítani kell egy állandó gondozót, de az ő fizetésük is 500 lej közül mozog, sőt Pop Crina szerint van még mit javítani a közgondolkodáson is. Mindezek ellenére nem keserednek el, mert ők elhatározták, hogy ami tőlük telik, megteszik. Mondják ezt annak ellenére, hogy fogyatékossággal élőnek lenni nem könnyű, mert például egy korszerű kerekesszék 5 ezer euróba kerül, arról nem is beszélve, hogy nem is engedhetik meg maguknak az ilyesmit. S az intézményekben is nehezen boldogulnak, ugyanúgy mint a közszállításban, vasúton — sorolta nehézségeiket az elnöknő.

 

Karikás Enikő