Ismerkedés a rendőri munkával

Ismerkedés a rendőri munkával
Nagyvárad – A rendőri hivatás iránt érdeklődők csütörtökön nyílt napon vehettek részt, melynek keretében a rend őrei készségesen mutatták be eszközeiket, autóikat, valamint akcióba is lendültek a gyerekek kedvéért.

Szírénázó rendőrautók, fegyveres rendőrök, talpig feketébe öltözött kommandósok, valamint bűnügyi helyszínelők fogadták ma az érdeklődőket a Bihar megyei Rendőrfelügyelőség új székhelyén, a Széchényi (Traian) téren a Román Rendőrség Napja alkalmából szervezett Nyílt napon. A 11 és 14 óra között zajló eseményre a legkisebbektől az idősebb korosztályig sokan eljöttek, hogy betekintést nyerjenek a rendőrség mindennapi munkájába. A felújított rendőrségi székhely udvarán a többségében szervezett diákcsoportokból álló érdeklődők először egy harcművészeti bemutatót tekinthettek meg, majd az udvar különböző pontjain kiállított érdekességeket vehették közelebbről is szemügyre. A rendőrség által használt járőröző, személyszállító gépjárművekbe vagy a rohamosztag különleges gépkocsijába akár be is ülhettek a gyerekek, ugyanakkor felpróbálhatták a rendőri kalapot a rohamosztag golyóálló mellényét és sisakját is.

Fegyverkiállítás

A legnagyobb érdeklődésnek a kiállított fegyverek, bilincsek, gumibotok és egyébb rendőri kellékek örvendtek, melyeket jobb esetben csak a bűnügyi filmekből ismerik a tanulók. A helyszínelők által használt eszközök is ismerősnek tűnhettek a napjainkban népszerű krimisorozatokból. A rend őrei készségesen mutatták be eszközeiket, autóikat, valamint akcióba is lendültek a gyerekek kedvéért. Egy bűnbanda lekapcsolását imitálták a tisztek. Sokan vállalkoztak az újjlenyomat vételre is. Az esemény nem csak az udvaron, hanem az épületben is javában zajlott: az érdeklődők megtekinthették az intézet kriminológiai laborját, a munkairányító diszpécsert, a grafikai labort, a könyvtárt, a konferencia termeket, a sporttermet, sőt még a hazugságvizsgáló szobát is. A sikeres rendezvénnyel kapcsolatban a Adrian Catalin Bucur főparancsnok a Bihari Naplónak azt nyilatkozta: örül, hogy már az új székhelyen sikerült megszervezni a Nyílt Napot, melynek célja a hatósági munka bemutatása mellett a polgárok és a rendőrök közötti bizalmi viszony növelése.

Mészáros Tímea