Ismeretterjesztés bűnesetek megelőzésére

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Több mint 1200 diák vett részt abban az akcióban, melyet a megyénkbeli rendőrök a fiatalkori bűnözés, illetve a kiskorúak bűnesetek áldozataivá válásának megelőzésére tartottak.

Május 9. és 13. között 42 olyan találkozót szerveztek (19-et városi, 23-at vidéki környezetben), melyek témája az iskolákon belüli és az azok környéki, az oktatáshoz szükséges biztonságos légkör megteremtése volt. A tanulók találkozhattak a közlekedésben, a bűnesetek felderítésében és a közösségi rendőrség munkájában részt vevő egyenruhásokkal. A 2003/333-as törvénynek megfelelően a rendőrség vonatkozó tevékenysége három pólusú: megelőzés és ismeretterjesztés, a felügyeleti módok ellenőrzése és az intézményeken belüli őrző-védő tevékenység. A Bihar megyei rendőrök e heti tevékenysége egy országos akció része. A rendőrök naponta jelen vannak az iskolák környékén, nem csak tanítási időben, hanem azon túl is, hiszen az iskolákban, azok sportpályáin egész nap vannak foglalkozások.

Egész évben

A megelőző és felvilágosító kampány azonban nem korlátozódik a megjelölt hétre, az egész évben zajlik, tekintettel arra, hogy a fiatalok képzése és védelme a rendőrség kiemelt feladata. A tanulókkal tartott találkozókon hangsúlyt fektettek a vonatkozó törvények megismerésére, a virtuális világ által jelentett veszélyekre, az áldozattá válás megelőzésének esélyeire. Az I.-VIII. osztályokban tartott találkozókon szituációs játékokon nyomatékosították az elhangzottakat, megbeszélve azt is, hogyan lehet a konfliktushelyzeteket feloldani. A rendőrség munkatársai ismeretterjesztő filmeket is vetítettek, ismeretterjesztő brosúrákat osztottak szét.