Iskolanapot tartottak a Szent László Líceumban

Iskolanapot tartottak a Szent László Líceumban
Csütörtökön a XXVII. Festum Varadinum keretében iskolanapot szerveztek a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. Rengeteg esemény várta a gyermekeket, a bőség zavarával szembesültünk, amikor Konrád Katalin igazgatónő felsorolta a tevékenységeket.

Több éves, lassan évtizedes múltra tekint vissza a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban az iskolanap megszervezése, melyet általában nagy izgalommal várnak a diákok, hiszen változatos és érdekes programon vehetnek részt úgy, hogy valójában a szórakozás közben új ismereteket sajátítanak el játékos vagy egyéb formában. Idén is a bőség zavarával szembesültünk, amikor Konrád Katalin igazgatónő felsorolta nekünk a tevékenységeket, így csak egy szeletét tudjuk felvillantani annak, hogy mi minden történt május 3-án ezen iskolában, és szinte biztos, hogy valami/valakik kimarad(nak) a körképből.

Mint megtudtuk, most a 2018-as Kreatív iskolanap a Corvinák tükrében és az ökotudományok jegyében telt, ezen két téma köré összpontosultak az események. A csúcspont talán a díszteremben a színjátszókör tagjai által bemutatott Mátyás király és az igazmondó juhász című üde és tréfás előadás volt, egy csapatmunka eredményeként, sok improvizációval. A fellépőket Zalder Éva, Rázmán Enikő és Kovács Márta tanárnők készítették fel. A díszletek amúgy Bihari Naplóból készültek Márton Katalin tanárnő szakszerű munkájának köszönhetően, és a reneszánsz öltözékek is újságpapírból lettek megcsinálva arra figyelmeztetve, hogy milyen értelmesen lehet újrahasznosítani a hulladékot. A darab képi részének alapját az a bizonyos régi magyar rajzfilmsorozat képezte Mátyás királyról, amire sokan emlékszünk gyerekkorunkból, a zenei anyagot pedig klasszikus reneszánsz és modern feldolgozások alkották.

Programok

Palotás Zsuzsa tanárnő a Könyvbarátok kuckójával várta a gyerekeket, könyvkiállítással. Sokan elhozták a kedvenc könyveiket, és a pedagógusok a diákok kérdéseire válaszolva arról meséltek, mit jelent számukra az olvasás.

Mivel zöld nap volt, virágokat ültetett nagyobb diákok egy csoportja az udvaron, Varabecz Mónika és Mosoni Erika tanárnők társaságában. Ez tulajdonképpen egy MOL-os ökoprojekt részét képezte. A virágokkal a szemetes konténereket is próbálták eltakarni, és ha meglesz hozzá az engedély, egy tavacskát is kialakítanak majd- jelezte Harácsek Klementina aligazgatónő. Ő arról is beszámolt, hogy a tanulók egy csoportjával a rendőrségre ment, ahol ki lehetett próbálni a hazugságvizsgálót, bepillantani abba, hogyan történik az ujjlenyomatvétel, miként néz ki egy helyszínelő autó.

Kele Tünde tanárnő arról tájékoztatott: „econventio” címmel egy hasonló nevű magyarországi civil szervezettel közösen pénzügyi vetélkedőt szervezett a gazdasági katedra a monetáris tudatosságra való nevelés jegyében. Egy online tesztet kellett kitölteni, a szegedi egyetemen pedig egy kimutatást készítenek az eredményről, melynek alapján megtudhatják, hogy milyen szinten állnak a gyerekeik az általános gazdasági ismereteiket illetően.

Ruska Ildikó zenetanárnő a hangszerekről tartott bemutatót, majd egy üveghangszeren játszott gyerekdalokat a tesztek kitöltése után.

Luminița Ilisie romántanárnő is kitalált frappáns feladatokat talált ki a tanítványainak, Vincze Zsolt és Csorba Mihály történelemtanárok vetítéssel kedveskedtek. Az udvaron finom étel rotyogott egy üstben („Edd meg amit főztél!”), a sportteremben tanár-diák focimeccs zajlott, az udvaron kisebb gyerekek rollereztek (erre Tankó Zita tanítónő hívta fel a figyelmünket), kvíz játékokat rendeztek és egyéb vetélkedők (például Suduku Nagy Enikő tanárnővel) voltak, ökofotókiállítást szerveztek stb., valamint cantemires és szacsvays diákokat is vendégül láttak.

Ciucur Losonczi Antonius