Iskolanap volt a Szent László Líceumban

Iskolanap volt a Szent László Líceumban
Kedden a XXVI. Festum Varadinum részeként iskolanapot szerveztek a Nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. Érdekes tevékenységekben vehettek részt a diákok, volt például kulináris verseny és Szent Lászlóval kapcsolatos vetélkedő.

„Az iskolanap többek közt azért hasznos, és jó hogy van, mert másképp lehet foglalkozni a gyerekekkel, beleférhetnek olyan tevékenységek is, amelyek a napi 6-7 órába nem. Ugyanakkor a diákok megtanulják, hogy miként kell és lehet egymással kooperálni, közösen dolgozni, csapatban. Az idén Szent László alakja köré próbáltuk felépíteni ezt a napot, lévén hogy 2017-ben Szent László jubileumi év van, és mi a Szent László Líceumhoz tartozunk, annak érdekében és reményében, hogy minél többet tudjunk meg őróla”- magyarázta a Bihari Napló érdeklődésére válaszolva Konrád Katalin igazgatónő.

Ennek megfelelően a ráhangolódás az iskola dísztermében a Zalder Éva magyartanárnő által írt Csillagok között fényességes csillag című színdarab bemutatójával kezdődött. A Pap Judit könyvtárosnő által vezetett színjátszókör tagjai: Konrád Botond (ő játszotta a címszereplő Szent Lászlót), Barabás Boglárka, Pál Izabella, Sereban Tiffany, Diósi Mária, Chivari Dominik, Benczik Márk, Nagy Dominik, Bádon Dávid, Simon Tímea, Szeghalmi Gabriella, Venyerszki Henrietta és Tenczler Gergő.

Közben, illetve a továbbiakban változatos és érdekes tevékenységek zajlottak. Több helyre mi is benéztünk, íme néhány a teljesség igénye nélkül, hiszen lehetetlenség valamennyit felsorolni. Nagy Kinga tanítónő elsős osztályát elsősorban az foglalkoztatta, mit lehet tenni a környezetünkért, élőbbé és szebbé varázsolni a közelükben, az udvaron lévő kertet. Mivel május 9-e Európa-nap is, Tankó Zita tanítónő negyedikesei egy projekt keretében az egyik EU-s tagállamot, Máltát vették górcső alá, illetve nagy szeretettel várták a Szent László-s ovisokat. Kiss Csilla tanítónő másodikosai egyebek mellett Szent Lászlóval kapcsolatos ügyességi feladatokat oldottak meg.

A fizikumban magyar feltalálókról tartottak prezentációt az ötödikesek, a hatodikosok és a VIII. B-sek, végeztek kísérletek, alkottak tárgyakat. Munkájukat Popovici Tünde és Bődi Zsófia tanárok, illetve Harácsek Klementina aligazgatónő koordinálták. A konyhába töltött káposztát, pogácsát és répatortát csináltak a IX. C és a X. D tanulói, Nógrádi Márta tanárnő felügyelete alatt, míg a kertben fűszernövényeket ültettek IX. C-s és D-s diákok.

Vendéggyerekek

A kínálatban szerepelt még játékos biológia, sportolás, földrajzi mondókák, Szent László, királyoknak gyöngye címmel vetélkedő, valamint Dalla cucina alla cita eterna elnevezéssel kulináris verseny, melynek jutalma egy kirándulás volt az örök városba (cita eterna).

Emellett nyolcadikos vendéggyerekeknek- hegyközcsatári, biharfélegyházi és paptamási – is tartottak foglalkozásokat, kereső-, illetve akadályversenyt. Ez azt jelentette, hogy meghívottaknak meg kellett találniuk különféle helyszíneket, ahol Szent Lászlóval kapcsolatos kérdésekre kellett válaszoljanak, vagy tevékenységeket végezzenek, történeteket írjanak, rajzoljanak. A házigazdák ugyanakkor iskolabemutatót tartottak nekik, és egy volt Szent László-s is beszámolt az ő diákéveiről, mesét arról, hogyan érezte magát, hiszen nyolc évig tanult az iskolában.

Ciucur Losonczi Antonius