Iskolákban mutatkozik be az egyetem

Iskolákban mutatkozik be az egyetem
Nagyvárad – Három napirendi pontról beszélt részletesebben keddi sajtótájékoztatóján Cornel Antal, a Nagyváradi Egyetem rektora. A felvételi és az egyetemi karaván is szóba került.

– Folyamatban van a következő egyetemi évre esedékes tandíjak megállapítása – ezzel kezdte sajtótájékoztatóját Cornel Antal rektor. – A legutóbbi ülésen az egyetem szenátusa elfogadta a 2008/2009-es évre való felvételi kritériumokat, ezek már az egyetem honlapján olvashatóak is. Úgy állapodtak meg, hogy a 18 egyetemi kar közül a következő évtől hétnél szerveznek felvételi vizsgát, míg a többiekre a középiskolai eredmények és az érettségi átlag alapján lehet jelentkezni.

Minőség-ellenőrzés

A Román Felsőoktatási Minőség-ellenőrzési Ügynökség 2007 szeptemberében tartott ellenőrzése következtében különböző határidőket szabott meg az egyetem számára, hogy a tapasztalt hiányosságokat megoldja. Az elmúlt hétvégén  egy háromtagú, egyetemi professzorokból álló bizottság érkezett Nagyváradra, hogy ellenőrizze, sikerült-e megvalósítani azokat az akciókat, amelyek határideje legkésőbb március 30-án járt le. Cornel Antal rektor közölte, 53 akcióról van szó, ezeket 93%-ban sikerült is megvalósítani, amelyeket nem, azok is végső szakaszban vannak, befejezésük bizonyos változtatások miatt késett. A bizottság a tapasztaltakról jelentést készített, amely az egyetem honlapján, a Calitate menüpont alatt szintén megtalálható. Sikeresnek könyvelhető el az utóbbi időben többek között, hogy ellenőrizték a diplomák hitelességét, kifüggesztették az egyetem költségvetését a weboldalon, elkészítették az ötéves egyetemi stratégiai tervet, és elkészítettek 39 mesterfokozazti programot is. Egyetlen hátrányuk még az elavult informatikai háttér miatt az egyetemi hallgatók megfelelő tájékoztatása, de ez is hamarosan megoldódik.

Egyetemi karaván

Ebben az évben első alkalommal az egyetem karavánt szervez, mely keretében bemutatják ajánlataikat a megye legkevesebb 30 középiskolájában, illetve a környező megyékben is, Aradon, Máramarosban, Szatmáron és Szilágy megyében. Ismertetik lehetőségeiket, szakjaikat. Az akcióból aktívan kiveszik részüket a különböző egyetemi egyesületek, sőt, maguk a hallgatók is. A karaván június 3-ig tart, az iskolákat pedig április 14. – május 25. között látogatják meg.

 

Nagy Anikó