Iskolákban is tilos a parkolás

Iskolákban is tilos a parkolás
A nagyváradi önkormányzat ingatlankezelője elrendelte: tilos a tanintézmények udvarán parkolni.

Már egy ideje érvényben van az a rendelet, miszerint tilos a nagyváradi oktatási intézmények udvarán parkolni. A rendeletet június 11-től kezdték alkalmazni az Ady Endre Líceumban is. Az önkormányzat ingatlankezelő hivatalának rendeletében értesíti az iskolát arról, hogy a helyszíni ellenőrzések nyomán megállapították: a nagyváradi tanintézményekben, óvodák, iskolák belső udvarán parkolnak az illető intézmények dolgozói, illetve a diákok is. Az ingatlankezelő felszólítja a tanintézmények vezetőségét, hogy tiltsák meg a parkolást az udvaron és azt javasolja, hogy az autóval közlekedő tanárok és diákok használják az önkormányzat által kialakított parkolóhelyeket.

Nincs kedvezmény

A Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumba a rendelet már régebben megérkezett, tudtuk meg Szabó Zsuzsanna igazgatónőtől, de mint mondta, ők ezt megelőzően sem engedtek be autókat, lévén, hogy nagyon kicsi az udvar, és a gyerekeknek nem lenne mozgásterük, ha autók is lennének az udvaron. Az igazgatónő elmondta, hogy az autóval közlekedő tanárok megveszik a havi negyven lejes parkolóbérletet. Jelezte, hogy régebben kaptak kedvezményes árú parkolóbérletet, de mióta Bolojan polgármester beindította a parkolóhely-projektet, amióta a járdákon is parkolóhelyet alakítottak ki, azóta ez a kedvezmény megszűnt.

Mindenki fizessen

A rendeletről kérdeztük Benyovszky Tündét, a Nagyváradi Ingatlankezelő aligazgatóját, aki elmondta, hogy a hivatal egy elvet alkalmaz, emlékeztetve arra, hogy korábban a kórházak udvarán is parkolóhelyeket alakítottak ki, illetve a városháza dolgozóinak is a kialakított parkolóhelyeket kell igénybe venniük. Benyovszky Tünde elmondta, hogy azt a megítélésük szerint nem helyes állapotot szüntették meg e rendelettel, hogy míg a város minden autósa parkolóbérletet kell kiváltson, addig a mintegy kétezer autóval közlekedő tanár nem fizetett semmit, mert az iskolák belső udvarán parkoltak. Az aligazgató elárulta, hogy a döntésre bevételnövelő célból volt szükség, ugyanis a közeljövőben a város ismét negatív költségvetés-módosítást lesz kénytelen eszközölni, ezért szükség van újabb bevételekre. Ugyanakkor a rendelkezés egyik közvetett célkitűzése az, hogy minél többen vegyék igénybe a helyi közszállítási vállalat járműveit, valamint az, hogy csökkenjen a belvárosi autóforgalom.

Pap István

Címkék: ,