Iskolák sportból fakadó együttműködése

Akt.:
Iskolák sportból fakadó együttműködése
Az intézmények közötti együttműködéshez vezetett az iskolák sportcsapatainak vetélkedője: Avasfelsőfaluból és Avasújfaluból érkezett vendégek jártak Érmihályfalván.

Sportrovatunkban többször beszámoltunk arról, hogy az érmihályfalvi lány kézilabda csapat a Bihar és Szatmár megyei összevont ifjúsági bajnokságban szerepelt, sőt, meg is nyerte azt. A csapat így természetesen a szomszéd megyébe is gyakran vendégszerepelt, nem csak pontvadászaton, de barátságos meccseken is találkoztak a sportolók. Ennek nyomán támadt Leu Eugen testnevelőtanár-edzőnek az az ötlete, hogy a helyi, az avasfelsőfalui (Negreşti Oaş) és avasújfalui (Certeze) intézmények is lépjenek kapcsolatba egymással. Csengeri Csongortól, a Zelk Zoltán Általános Iskola igazgatójától megtudtuk, hogy közös pályázatot is írtak “Barangolás a tudás világába”, melynek tárgya a diákok és oktatóik ismerkedésén kívül versenyeket tartani különböző tantárgyakban (matematika, fizika, biológia román nyelv) és természetesen sportban is. A hatodik osztályok részesei a pályázatnak (Érmihályfalván a VI.A.). A tavaly kezdődött együttműködés során volt már rá példa, hogy például itteni pedagógusok vendég diákoknak adtak órát.

Verseny, látogatás

Az elmúlt hét végén újra Érmihályfalván találkoztak az együttműködők, amikor matematika verseny volt soron. Ám nem csak a feladatok megoldására koncentráltak a vendégek és vendéglátóik, hanem látogatást tettek a helyi Egészségügyi-Szociális Központban is, ahol a Pro Humanitas Egyesület nevében Csűri József igazgató és Karsai Attila alpolgármester fogadta őket. A gyerekek és kísérőik nem érkeztek üres kézzel: tartós élelmiszert, gyümölcsöket hoztak, mellé pedig verseltek, énekeltek és hangszeres zenével szórakoztatták az otthon lakóit az intézmény ebédlőiben, de azokhoz is bekopogtak, akik egészségi állapotuk miatt nem tudják elhagyni szobáikat. A műsor után a felnőttek megbeszélést tartottak a további együttműködésről, a hazaiak megköszönték egyrészt Leu Eugen közvetítői szerepét, másrészt a vendégek érdeklődését. Csengeri Csongor iskolaigazgató elmondta még: legközelebb tavasszal Avasújfaluban találkoznak fizika, majd újra Érmihályfalván biológiaversenyen.

Rencz Csaba