Iskolaépítés előtt, alatt, után Szalárdon

Iskolaépítés előtt, alatt, után Szalárdon

Bihar megye – Szalárdon átadás előtt áll egy teljesen felújított iskolaépület, miközben számtalan új, a tanügyet szolgáló terv van már a megvalósulás stádiumában. Nagy Miklós polgármestert kérdeztük a fejleményekről.

Valamivel több, mint egy éve mutatta meg Nagy Miklós polgármester, miként is képzeli egy, a község központjában lévő „lerobbant” iskolaépület felújítását. A tervek kissé utópisztikusnak tűntek, de a napokban meggyőződtünk, az elöljárónak (illetve az őt támogató csapatnak) igaza lett. Az épület nagy részét lebontották, majd széltében, hosszában és magasságában is kibővítették, így 6 új tanteremmel, mellékhelyiségekkel, tanári szobával, egy 40X15 méteres tornateremmel, illetve az utóbbihoz tartozó öltözőkkel, zuhanyzókkal gazdagodtak.

Az osztrák kapcsolat

Az épület átadására egy hónap múlva kerítenek sort. Mindez nem azt jelenti, hogy az iskolát/oktatást illető minden gondot megoldottak, mert a község mindhárom településén örvendetesen sok a gyerek, kellenek az új épületek. Például máris terveznek egy új napközit (ennek szükségességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy beszélgetésünk idején egy anyuka kereste éppen a polgármestert napközi-ügyben). A nagyratörő tervek között szerepel egy olyan új iskolaszárny felépítése osztrák közreműködéssel, melyben bentlakás is helyet kap, a gyerekeket pedig gyakorlati tapasztalatok alapján tanítják majd szakemberek a konyhaművészet, a fa- és fémmegmunkálás rejtelmeire. „A gyerekek nevelésébe, az életre való felkészítésébe történő úgymond befektetés a legjobb a jövőnk szempontjából”, vélte Nagy Miklós, aki folyamatosan szedte elő a már kész tervrajzokat, amiről nem volt, arról rögtönzött egyet magyarázat közben.

Egy telken

Az említett napközi és új iskolaszárny is azon az összefüggő telken lenne, melyen az átadás előtt álló iskolaépület is van, így megoldható egy közös játszótér, zöldövezet kialakítása, illetve egy olyan lakás felépítése, melyben egy, a komplexumot felügyelő tanár lakna. A fennebb említett osztrák kapcsolat Schlierbach városhoz köthető, amellyel közös, tanárokat és diákokat egyaránt érintő, tapasztalatszerző porgramokat terveznek. A Szalárdhoz tartozó Jákóhodos és Hegyközszentimre sem marad ki az iskolaépítésből, ezekről legközelebb szólunk.

Rencz Csaba