Iskola összevonás: készenlétben

Biharpüspöki gyerekek egy iskolai ünnepségen
Biharpüspöki gyerekek egy iskolai ünnepségen
Nagyvárad- Bár közeleg a tanévkezdés, egyelőre nem született végleges bírósági döntés a Szacsvay Imre és a Juhász Gyula általános iskolák összevonásának ügyében, de a szülők nem kell aggódjanak.

Mint ismeretes, a vonatkozó rendeletet három RMDSZ-es tanácsos jogi úton megtámadta, formai okokra hivatkozva, vagyis arra, hogy a kérdéses közgyűlésen ugyanaz a személy is megszavazta a tervezetet, aki korábban ezen előterjesztést felülvizsgálta. (Konkrétan Daniel Negrean nemzeti liberális párti önkormányzati képviselő, aki akkoriban a Bihar megyei főtanfelügyelői tisztséget is betöltötte).
Csütörtökön Ritli László Csongor RMDSZ-es frakcióvezető arról tájékoztatta az Erdély Online-t, hogy bírósági szünet lévén, az elmúlt hónapban nem történt különösebb fejlemény az ügyben. Kifejtette: amikor megtámadták a határozatot, egy olyan kérvényt is csatoltak a beadványukhoz, melyben kérték, hogy a per időtartalma alatt függesszék fel a tanácsi határozat alkalmazását. Utóbbi megkeresésükre már született egy nem végleges bírósági határozat, mely az ő szempontjukból kedvezőtlen volt, mivel arról szólt, hogy nem függesztik fel az alkalmazást, mert a közigazgatási törvény alapján csak személyes indok alapján tehetik ezt meg. Az RMDSZ-sek viszont ennek a döntésnek a felülvizsgálatát kérték, mivel meglátásukban tanácsosi minőségükben megtámadhatják az önkormányzati határozatot. Jelen pillanatban tehát ott tart az ügy, hogy várják a fellebbezésükre a választ, és csak miután ez megtörtént, folytatódhat a per arról, hogy a rendeletet az ominózus tanácsülésen szabályos körülmények közt fogadták-e el vagy sem.
Ritli László Csongor hangsúlyozta: reméli, hogy a tanévkezdésig, vagyis szeptember 15-ig döntés születik, mert sürgősségi eljárást kérték. Megjegyezte ugyanakkor: az ügy pikantériája, hogy a törvény értelmében az új tanév megkezdése előtt hat hónappal minisztériumi rendelet kell szülessen a városi iskolahálózatokról, tehát ha sikerül elérniük azt, hogy a per idejére felfüggesszék a kifogásolt rendelet alkalmazását, akkor az iskolakezdéskor az a korábbi határozat lenne érvényben, melyben még nem volt szó összevonásról.

Készenlétben

Érdeklődésünkre válaszolva Pásztor Gabriella, a Szacsvay Imre Általános Iskola igazgatónője úgy fogalmazott: bár jogilag úgymond készenléti állapotban vannak, a szülők, hozzátartozók nem kell aggódjanak, mert azok az osztályok, melyek eddig a Juhász Gyula Általános Iskola épületében működtek (évfolyamonként egy-egy, vagyis összesen kilenc), továbbra is Biharpüspökiben maradnak. Hozzátette: amúgy már tavasztól a különböző kimutatásokat úgy kérik tőlük, mintha a Juhász Gyula-iskola struktúrája is hozzájuk tartozna.

Ciucur Losonczi Antonius