Iskola másképp Érsemjénben

Iskola másképp Érsemjénben
Mozgalmas héten vannak túl az érsemjéni diákok: az Iskola másként hét keretében változatos programot szerveztek számukra pedagógusaik.


Április 18. és 22. között ebben a tanévben is megszervezésre került a “Hogy többet tudj, hogy jobb legyél” elnevezésű tanulmányi hét. Ennek célja olyan iskolai és iskolán kívüli tevékenységek megvalósítása, amelyek pozitív hatással vannak a gyermekek testi és lelki fejlődésére, melyek során bővülnek ismeretei az őt körülvevő világról, tapasztalati élményt nyújtanak az iskolapadon túl és maradandó értékeket közvetítenek. Érsemjénben mindezeket szem előtt tartva próbálták az iskola tanítói összeállítani a tanulmányi hét programját. Minden napnak megvolt a maga tematikája: a több osztályt is megmozgató közös programoktól kezdve az osztályszintű tevékenységekig változatosan töltötték ezt a hetet a gyermekek. Hétfőn előadásokat hallgathattak a tanulók a község művelődési házában: vendégünk volt Csiri Melinda asszisztensnő a helyi orvosi rendelő részéről és dr.Ciuciu Vlad Dumitru érsemjéni fogorvos, akik az egészségünk megóvásáról beszéltek.

Kirándulás

Később Bodogai Dan rendőr beszélt a rendőri munka szépségeiről és nehézségeiről, a közlekedési szabályokról és a helyes viselkedésről. Az előadások végén a gyerekek feltehették kérdéseiket és beülhettek egy rendőrautóba is. Kedden Sportnapot tartottunk az iskola tornatermében. Hat osztály melegített be, versenyzett és játszott közel 4 órán keresztül. A tanítók irányításával zajlottak az események s a végén minden osztály részvételi emléklappal távozhatott. Szerdán népi gyermekjátékokkal és a néptánc alapjaival ismerkedhettek meg a tanulók. Sütő Szabolcs kultúrreferens és az érsemjéni Ezüstperje néptánccsoport vezetője-oktatója irányította a tevékenységet és elmondhatjuk, hogy tanítók-tanulók együtt táncoltak, játszottak a délelőtt folyamán. Csütörtökön és pénteken a fő tevékenység az a tanulmányi kirándulás volt, amely során az alsó tagozatos gyerekek meglátogatták Kiskoh faluban a Medve-barlangot.

Nagy élmény

Két napon két autóbusznyi gyermek és tanító indult útnak megismerni megyénk szépségeit, hegyet és barlangot nézni, amilyet az érmelléki gyermek csak nagyon ritkán vagy még sohasem látott. Nagy élmény volt ez mindenki számára és senki sem tért haza szép emlékek és vásárfia nélkül. Az itthon maradottak ezalatt különálló osztályszintű tevékenységeket szerveztek: meglátogatták a helyi pékséget és varrodát, cserebere-vásárt tartottak és a szülők segítségével palacsintát sütöttek. Április 22. a Föld Napja, ez alkalommal környezetvédelemmel kapcsolatos kézműves tevékenységek zajlottak, volt szemétszedés és osztálytakarítás is. Egy ilyen mozgalmas és élményekben gazdag hét után mindenkinek nagyon jól fog esni a várva várt tavaszi vakáció.

Vanyó-Kecskés Éva Andrea tanítónő