Isărescu: 27 év alatt nem tapasztaltam a jelenleginél jobb makrogazdasági helyzetet, de nagyobb kockázatokat sem

A Román Nemzeti Bank kormányzója, Mugur Isărescu
A Román Nemzeti Bank kormányzója, Mugur Isărescu
Az elmúlt 27 évben makrogazdasági szempontból sosem volt olyan kedvező helyzetben Románia, mint jelenleg, de a kockázatok sem voltak soha ilyen magasak – nyilatkozta hétfőn a Román Nemzeti Bank kormányzója, Mugur Isărescu a Bankok Romániai Egyesülete által szervezett fórumon.

“Ebben a tisztségben töltött hosszú, 27 éves pályafutásom során soha, de soha nem tapasztaltam a jelenleginél jobb makrogazdasági helyzetet, de ugyanúgy nagyobb kockázatokat sem. Ez nem ellentmondás, nem konfliktus. Hogy egy metaforával érjek, amikor magasra érsz, nagyobb a zuhanás kockázata, és nagyobbak lehetnek a hatásai is. Tovább kell mennünk ezen az úton, hiszen nem torpanhatunk meg a kockázatoktól tartva, de óvatossabbaknak kell lennünk, amikor kockázatokat vállalunk. Ebben az üzenetben sincs ellentmondás” – fogalmazott Mugur Isărescu.

A kormányzó azt üzente a bankároknak, hogy igyekezniük kell visszanyerni az emberek bizalmát. Azt mondta, jobban el kell magyarázniuk a lakosságnak, hogy a bankokat nem közpénzekből sikerült megmenteni, különben nem törhetnek ki ebből a “némaságból”, amely a bűnösség látszatát kelti.

www.agerpres.ro