Írókás hímes és 3D húsvéti tojás

Akt.:
Írókás hímes és 3D húsvéti tojás
Nagy öröm látni, hogy a gyerekek, a szülők és a pedagógus kollégák is nagy örömmel készítik a hímes tojást húsvét előtt. Mézeskalácsból úgynevezett 3D-tojás is készül.

A húsvét számomra a hímes tojások „szezonja”. Írókával készült hímes tojást először szülőfalumban, Érkeserűben láttam, mert – bár a mi vidékünkre nem jellemző ez a fajta tojásdíszítési technika – a faluban élő csángó nénik megismertették, megszeretették velem a hímes tojást. Később nekem is lehetőségem nyílt megtanulni a tojásírás technikáját Szendrőné Bérczi Csilla tojásíró népi iparművésztől, aki főleg a gyimesi motívumokat mutatta be, ezek állnak hozzám is a legközelebb. Amióta megtanultam, minden évben várom a húsvétot, hogy tojást írhassak és elajándékozzam azokat, mert jó látni mennyire örülnek neki az ismerősök. Mivel óvodában dolgozom, a gyerekekkel is minden évben írókázunk tojást, természetesen ők nem forró viasszal dolgoznak, hanem mécses lángjánál melegítik az írókát.

tojasfestes 2

Otthon folytatják

De nem csak a gyerekeket, a szülőket és a kollégákat is megtanítottam a tojásírásra. Jó látni, hogy azóta húsvét előtt már ők is előveszik az írókát, és hímes tojást készítenek húsvétra. Jó érzés látni olyan anyukákat, akik életükben először vesznek a kezükbe írókát és még soha nem láttak írott tojást, milyen büszkén viszik haza a jól sikerült hímes tojást, és otthon már egyedül is folytatják. Általában az írókát is elkészítjük együtt, amit hazaérve újból lehet használni, így lelkesedésüknek nem szabhat gátat az íróka hiánya.

tojasfestes 4

Mivel nekem másik nagy szerelmem a mézeskalács, természetesen húsvétra mézeskalács tojást is készítek, amit szintén szívesen díszítek a gyimesi mintákkal. Nagy kedvencem az úgynevezett 3D tojás, amely „megszólalásig” hasonlít a viasszal írott hímes tojásra. Nagyon szeretem készíteni és nagy öröm látni, mennyire örülnek neki azok is, akik ajándékba kapják.

Jakó Jolán óvónő, Érmihályfalva