Ipari parkok beruházók idevonzására

A már meglévő ipari park mellett további két ilyen létesítményt akar létrehozni a nagyváradi önkormányzat.

 

A már működő váradi ipari parkhoz köthető adatokat ismertette a tegnapi sajtótájékoztatón Delia Ungur az Eurobusiness cég igazgatója. Megtudtuk, hogy a Borsi úti, 121 hektárnyi összterületű létesítményben három vállalkozás fejezte be az idén a beruházását, egy további cég pedig már közel áll ahhoz, hogy befejezze. 2011-ben 15 millió eurónyi privát befektetés történt a borsi úti ipari parkba és mintegy ezer új munkahely létesült, de ez a szám gyártási főszezonban ezerháromszázra emelkedik. Novemberben kötötték meg a közművesítés kivitelezésére vonatkozó szerződést és jövő novemberére az 1. számú ipari parkban minden ilyen jellegű munkálatot befejeznek.

 

A második

 

Az Eurobusiness 2 elnevezésű ipari park a város déli határában lesz az Ogorului utca mellett az egykori tankgyakorló-téren. Erre a léteítményre 23,8 hektáros területe van a városnak, de mint Ilie Bolojan polgármester elárulta, a védelmi minisztériumnak ott még van mintegy 60 hektárnyi területe, és az önkormányzatnak elemi érdeke, hogy ebből minél nagyobb telket szerezzen meg, hogy bővíthesse az említett ipari park területét. Delia Ungur elmonta, hogy a 2. számú létesítményben lesz szolgáltatói szektor, ipari övezet, de zöldövezetet is kialakítanak ott. Jövő héten készül el az ipari park megvalósíthatósági szakjelentése, melyet decemberben bocsátanak közvitára, és ha minden a tervek szerint halad, akkor februárban megkapják a létesímény ipari parki besorolását, és meg is lehet hirdetni az első versenytárgyalást a parcellákra.

 

A harmadik

 

Az Eurobusiness lakópark 3. a borsi út közelében lesz 17,8 hektárnyi területen. A polgármester elárulta, hogy a város épít egy 3,6 kilométer hosszú utat, mely új ipari parkot köti majd össze a Borsi úttal és az Uzinelor utcával. Ilie Bolojan kifejtette, hogy azért kell kiépíteni ezeket az ipari parkokat még akkor is, hogyha még az első ipari park sem telt be, mert csak így tudják Nagyváradot vonzóvá tenni a nagybefektetők számára. „Ha nem nyújtunk kedvezményeket, akkor a befektetők elkerülnek minket mindaddig, amíg mások kedvezményeket nyújtanak nekik” – fogalmazott a polgármester. Az ipari parkokban megtelepülő vállalkozások 2013-ig nem kell ingatlan- és telekadót fizessenek, nagyon kedvező, 8 euro/négyzetméteres áron vásárolhatnak telket az ipari parkban, mely közművesítve van, és a vételárat is kifizethetik részletekben. Bolojan hozzátette végül, hogy a nagyváradi reptérre sem jönnek szállítási szolgáltatók addig, amíg megmaradnak a magas reptéri illetékek.

 

Pap István