Ipari park: Várad gazdaságának leendő motorja

Ipari park: Várad gazdaságának leendő motorja
Nagyvárad – A kormány, a szakminisztérium és az önkormányzat a napokban közös közleményt bocsátottak ki, melyben jelzik, hogy az ipari park működtetésére vonatkozó projekt a haszonélvező birtokába került.

Marius Moş projektmenedzser és dr. Dumitru Sim kommunikációs koordonátor (képünkön) aláírásával a román kormány, a Regionális Fejlesztésügyi és Turisztikai Minisztérium, valamint a váradi önkormányzat a napokban közös közleményt bocsátott ki, melyben jelzik, hogy a Regionális Operatív Program 2007-2013 keretében finanszírozott “Egy üzleti infrastruktúra létrehozása Nagyváradon és az Eurobusiness Ipari Park közművesítésének biztosítása- I. szakasz” elnevezésű projekt 2010. december 29-én aláírt dokumentuma 2011. január 10-én a haszonélvező, vagyis a Nagyvárad Megyei Jogú Város- Adminisztratív Területi Egység birtokába került. A terv általános célja egy olyan működőképes üzleti modell biztosítása a megyeközpont számára, mely által megteremtődnek a municípium és Bihar megye fenntartható fejlődésének, illetve hosszú távú gazdasági fejlesztésének az alapjai. A huszonhat hónapos futamidejű (2010. december 29.- 2013. február 29. között megvalósítandó), 78.960.538.,68 lej összköltségvetésű projekttől többek közt azt remélik, hogy több száz új munkahelyet teremt (mely által hozzájárul a munkanélküliségi ráta csökkentéséhez), új befektetőket vonz a térségbe, a helyi szolgáltató- és termelőipart versenyképessé teszi, biztosítja a tudástőke-transzfert (know-how) a külföldi beruházóktól a helyi vállalkozók irányába, támogatja a K+F szektort (kutatás és fejlesztés) és lehetőséget kinál a szakmunkásképzők számára arra, hogy a diákok a létesítményben működő gyárakban szerezzenek gyakorlati tapasztalatokat.

A kedvezményezettek

A közművesítési munkálatok során 5865 folyóméter víz-, 8475 folyóméter háztartási víz- és 7662 folyóméter esővízelvezető csatornát fektetnek le, létesítenek egy 110KV/20KV-os transzformátorállomást, kialakítanak 6963 folyóméter utcát, illetve bekötőutat, valamint bevezetik a központi fűtést (7400 folyóméter hőhálózat). Az invesztíció közvetlen kezdvezményezettjei az ipari parkban működő gyárak, kereskedelmi társaságok lesznek, indirekt haszonélvezői pedig azok az állami társaságok, melyek közszolgáltatásokat fognak biztosítani, vagyis a Vízművek, a Hőerőmű, a Villamosmű és a Helyi Közszállítási Vállalat. Végül, de nem utolsó sorban, a váradi önkormányzat is profitál majd az ipari parknak a működéséből, a helyi költségvetésbe befolyó többletadók és illetékek révén.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,