Iohannis: Viorica Dăncilă kormányfő teljes tudatlanságról tesz tanúbizonyságot a külpolitika területén

Iohannis: Viorica Dăncilă kormányfő teljes tudatlanságról tesz tanúbizonyságot a külpolitika területén
Klaus Iohannis államfő szerint Viorica Dăncilă nyilatkozatai az izraeli román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről ismét a miniszterelnök ‘teljes tudatlanságát” bizonyítják a külpolitika terén – írja az Államelnöki Hivatal vasárnap esti közleményében.

‘Viorica Dăncilă nyilatkozatai az izraeli román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről ismét a miniszterelnök teljes tudatlanságát bizonyítják a külpolitika terén. Abbéli igyekezetében, hogy jogot formáljon egy olyan döntésre, amely nem csak a román kormány hatásköre, ahogyan azt el szeretné hitetni, Viorica Dăncilă nyilatkozatokat tesz olyan kérdésekben, amelyekben nem született kompromisszum’ – írja a közlemény.

A dokumentum leszögezi: a nagykövetség esetleges elköltöztetéséről csak azt követően hoznak döntést, hogy lezárul az erre vonatkozó tanulmány és minden, a külpolitika és nemzetbiztonság területén érdekelt fél kifejti véleményét. ‘Az alkotmány értelmében a végleges döntést az államfőnek kell meghoznia’ – szögezi le a nyilatkozat. Az Államelnöki Hivatal ugyanakkor rámutat: Klaus Iohannis egyelőre nem kapta meg azt az elemzést, amelynek elkészítését a kormány többször bejelentette.

Viorica Dăncilă vasárnap közölte, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetik Románia Izraeli Nagykövetségét.
A kormányfő az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) konferenciáján azt mondta, az általa vezetett kormány felmérte Románia Izraeli Nagykövetsége elköltöztetésének célszerűségét. ‘Örömmel jelentem be ma, az AIPAC hallgatósága előtt, hogy miután országom minden illetékes, alkotmányos döntéshozója kielemezte a kérdést és konszenzusra jutott, én, Románia miniszterelnöke, valamint az általam vezetett kormány el fogjuk költöztetni Románia nagykövetségét Jeruzsálembe, Izrael fővárosába’ – mondta.

www.agerpres.roA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .