Iohannis: Természetellenes lenne a nemzeti kisebbségek nélkül ünnepelni a centenáriumot

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Az emberi jogok tiszteletben tartása, a sokféleség elfogadása és gyümölcsöztetése, a jogállam és a liberális demokrácia megerősítése a kulcsa az emberi fejlődésnek és a társadalmi békének, hangsúlyozza Klaus Iohannis államfő a nemzeti kisebbségek napja alkalmából közzétett üzenetében.

“A romániai nemzeti kisebbségek napja lehetőséget biztosít számomra, hogy kifejezzem elismerésemet azon román állampolgároknak, akik valamely nemzeti kisebbséghez tartoznak. Azt kívánom nekik, hogy teljesítsék be törekvéseiket, hogy jó életük legyen a román nemzeten belül, valamint hogy őrizzék még és adják tovább kulturális identitásukat” – írta üzenetében az államfő.
Klaus Iohannis megemlítette, hogy nemrégiben hirdette ki a törvényt, amely december 18-át a romániai nemzeti kisebbségek napjává nyilvánítja. Az államfő szerint ez a jogszabály “egyértelműen azt mutatja, hogy a román állam elismeri, tiszteletben tartja, óvja és előtérbe helyezi a közös kulturális és vallási örökséget”.

Tolerancia

Romániában a centenárium ünnepségeinek és kulturális eseményeinek a tolerancia, a nyitottság, a másság elfogadásának és egymás tiszteletben tartásának jegyében kell zajlaniuk. Nem lenne természetszerű a nemzeti kisebbségek nélkül ünnepelni a centenáriumot, amelyek jelentősen hozzájárultak a modern Románia fejlődéséhez” – mondta Iohannis. Az államfő hozzátette, a nemzeti kisebbségek “a román társadalom élő és szerves részei “, amelyek nemcsak az ősi hagyományok őrzéséhez járulnak hozzá, hanem a mai társadalom fejlődéséhez is.

www.agerpres.ro