Iohannis: Romániának nem kell választania az Egyesült Államok és az EU között

Klaus Iohannis román államfő
Klaus Iohannis román államfő
Romániának egyaránt fontos az Egyesült Államokkal ápolt stratégiai partnersége, valamint európai uniós és NATO-tagsága – szögezte le csütörtökön Szófiában Klaus Iohannis államfő, határozottan elutasítva, hogy országának választania kellene az Egyesült Államok és az EU között.

A román elnököt az uniós állam- és kormányfők, illetve a nyugat-balkáni országok vezetőinek csúcstalálkozója előtt a román média reagáltatta Donald Tusk előző esti állásfoglalására, aki “szeszélyes magatartása” miatt bírálta az amerikai kormányzatot. “Azt mondhatnánk, hogy ilyen barátokkal nincs szükségünk ellenségekre” – jegyezte meg az Európai Tanács elnöke, Donald Trump amerikai elnöknek az iráni atomprogram és a nemzetközi kereskedelem kapcsán bejelentett döntéseire utalva.
Iohannis elmondta: az uniós vezetők szerda esti vacsoráján örömmel tapasztalta, hogy európai kollégáinak többsége hozzá hasonlóan létfontosságúnak tartja a transzatlanti partnerséget. A román elnök szerint nincs szó arról, hogy valamiféle ellenségeskedés kezdődjék az Egyesült Államok és az Európai Unió között.
“Ahogy egy családban is adódnak viták, úgy a partnerek között is előfordulnak döccenők. Ezt nem jelenti azt, hogy lemondunk az Egyesült Államokkal ápolt partneri viszonyról, vagy valaki más az EU-ból ezt tenné: ez alapvetően hibás hozzáállás lenne” – mondta a román államfő, kifejezve meggyőződését, hogy ezúttal is sikerül megoldást találni a felmerülő problémákra, köztük a vámtarifákra.
Iohannist az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetéséről is kérdezték, Romániában ugyanis belpolitikai vitákat szült a jobboldali elnök és a baloldali kormány között az is, hogy kövesse-e Románia az amerikai példát.
“Erről az (Európai Tanácsban) már van egy elég világos állásfoglalásuk, most senki sem tartotta szükségesek újabb nyilatkozat kiadását. Valamennyien sajnáljuk, hogy ennyi áldozat van a Gázai övezetben, de a nagykövetség áthelyezéséről nem beszéltünk” – mondta Iohannis.
A román államfő egyúttal belpolitikai ellenfeleit bírálta, amiért – szerinte elhamarkodottan – a román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről kezdtek beszélni és úgy állítják be, mintha valaki választás elé állította volna Romániát. “Ez egy nagyon kártékony felvetés, nekünk mind az Egyesült Államok, mind pedig az EU fontos, senki sem kötelez arra, hogy válasszunk közülük” – mondta a román államfő.

(MTI)