Iohannis: Romániában folytatni kell a jogállamiság erősítését

Fotó: presidency.ro
Fotó: presidency.ro
Romániában folytatni kell a jogállamiság erősítését – jelentette ki kedden Klaus Iohannis román államelnök a Bukarestben akkreditált külföldi nagykövetek előtt kedden mondott éves beszédében.

Az elnök a román külpolitika főbb irányvonalait ismertette. Kifejtette, ahhoz, hogy országa válaszolni tudjon a sokrétű kockázatokra és kihívásokra, maga is erős és eredményes kell legyen. Vagyis olyan állammá kell válnia – magyarázta Iohannis -, amelyben a liberális demokrácia és a jogállamiság szilárd, az igazságszolgáltatás pedig független és hatékony.
Az elnök szerint a román társadalom már érett, és képes harcolni azokért az értékekért, amelyekben hisz, de ennek a társadalomnak olyan államra van szüksége, amely képes teljesíteni az emberek elvárásait, fogalmazott az elnök.
Rámutatott: Románia csak akkor folytathat hatékony külpolitikát, ha kiszámíthatóan és felelősen cselekszik nemzetközi téren. Nyomatékosan hangsúlyozta: Románia külpolitikájának főbb irányvonalai 2018-ban változatlanok, így Bukarest továbbra is az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerségét akarja erősíteni és bővíteni, illetve növelni akarja Románia szerepét az Európai Unióban és a NATO-ban.
Leszögezte, hogy Románia a mélyebb EU-integráció híve. Úgy vélte, EU-párti nemzetként, valamint olyan tagállamként, amelynek parlamentjében nincsenek euroszkeptikus politikai erők, Románia jogosult arra, hogy részt vegyen az EU kemény magja, főleg Németország és Franciaország mellett a közös Európa konszolidálásáról folytatott vitákban.
Hozzátette: ahhoz, hogy az EU jövőjéről folytatott viták legitimek és eredményesek legyenek, nem lehet, hogy csak nyugat-európai országok vegyenek részt benne. Rámutatott: Románia az Európai Unió keleti pillérévé válhat ebben a vitában.
Az elnök beszéde végén újságíróknak nyilatkozva elismeréssel beszélt a román igazságszolgáltatás függetlenségéért a hétvégén utcára vonult állampolgárokról.

(MTI)