Iohannis: Románia teljesítette célkitűzéseit a brüsszeli NATO-csúcson

Iohannis: Románia teljesítette célkitűzéseit a brüsszeli NATO-csúcson
Az AGERPRES különtudósítója, Florentina Peia jelenti: Románia teljesítette célkitűzéseit a NATO-tagállamok állam- és kormányfőinek Brüsszelben tartott csúcstalálkozóján – nyilatkozta csütörtök este Klaus Iohannis államfő.

“Elmondhatom, hogy Románia teljesítette célkitűzéseit ezen a csúcstalálkozón. Meggyőződésem, hogy ez a találkozó hozzájárult Románia védelmének biztosításához, illetve ahhoz, hogy hangsúlyos szerepet kapjon az ország régiónk és az euroatlanti térség biztonságának megőrzésében” – fogalmazott az államfő.

Iohannis hangsúlyozta, üdvözölte, hogy Donald Trump elnök megerősítette az Amerikai Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO, illetve a keleti szárny közös védelme és megerősítése mellett, többek között azzal a közelmúltbeli ajánlattal, amelynek értelmében 2018-ban 3,4 milliárd dollárról 4,8 milliárd dollárra növelik az Európai Viszontbiztosítási Kezdeményezés elnevezésű programra szánt finanszírozást.

“Hangsúlyoztam az erős transzatlanti kapcsolatok fontosságát. E tekintetben a tagállamok egyik fontos döntése az igazságosabb tehermegosztást szorgalmazza” – mutatott rá Iohannis, hozzátéve, hogy a tagországok vezetői cselekvési tervet fogadtak el a védelemre szánt kiadások növeléséről.

Románia szövetségesei értékelik azt, hogy az ország védelmi célra szánja a bruttó hazai termék két százalékát, ugyanakkor azonban hangsúlyozták, hogy ezt az összeget a célnak megfelelően kell elkölteni, ami a kormány felelőssége – mondta az államfő.

Az elnök szerint abban is megállapodtak a tagállamok állam- és kormányfői, hogy a NATO aktívabban kiveszi a részét a terrorizmus elleni küzdelemből. Döntés született arról, hogy az észak-atlanti szövetség is csatlakozik az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló nemzetközi koalícióhoz, és nagyobb mértékben hozzájárul ennek támogatásához.

A csúcstalálkozón Iohannis hangsúlyozta, Románia teljesítette a NATO keretében tett vállalásait, kiemelve az ország területén létesített többnemzetiségű dandárral kapcsolatos fejleményeket, utalva az összhaderőnemi, kiemelt kiképzési kezdeményezésre (Combined Joint Enhanced Training), a Románia területén zajló hadgyakorlatokra, illetve a haditengerészeti jelenlét megerősítésére a Fekete-tengeren.

www.agerpres.ro