Iohannis: Románia része akar lenni a megoldásnak

Iohannis: Románia része akar lenni a megoldásnak
Románia része akar lenni a migrációs válság megoldásának, szolidaritást vállalva az Európai Unió többi országával – hangoztatta Klaus Iohannis államfő szerdai sajtóértekezletén.

Iohannis az Európai Unió külső határai megerősítésének és a szíriai béke megteremtésének szükségességét hangoztatta, hozzátéve, hogy Románia mindkét kérdésben aktív szereplője lehet a megoldás megtalálásának.
A román elnök szerint országa “eddig is jól teljesített” a külső határok védelmét illetően, és úgy viselkedett, mintha már ténylegesen tagja lenne a schengeni övezetnek. Újságírói kérdésre válaszolva Iohannis elmondta: az uniós belügyminiszterek legutóbbi találkozóján azért nem kérték Románia és Bulgária felvételének napirendre tűzését, mert alkalmatlan a pillanat: a migrációs nyomás miatt a schengeni előírásokat több helyütt nem sikerült betartani, egyesek már a belső határellenőrzés nélküli övezet létjogosultságát is vitatják.
Szíriával kapcsolatban Iohannis elismerte, hogy Románia nem tartozik a legfontosabb szereplők közé, de rajta kívül nem sok olyan állam van, amelynek még van diplomáciai személyzete Damaszkuszban, és így hozzájárulhat a felek közötti közvetítéshez. Rámutatott: az Európára nehezedő migrációs nyomás legfőbb forrása Szíria, ám a szíriai béke megteremtésének esélyeit nem növelte, sőt bonyolítja a helyzetet az orosz katonai beavatkozás.
Iohannis – újságírói kérdésre válaszolva – “meglepőnek” nevezte Jean-Claude Juncker múlt heti, Oroszországgal kapcsolatos állásfoglalását. Az Európai Bizottság elnöke egy németországi rendezvényen arról beszélt, hogy Oroszországot egyenlő félként kell kezelni, szerinte az EU nem fogadhatja el, hogy Washington beleszóljon az Oroszországgal ápolt kapcsolataiba, és élesen bírálta Barack Obama amerikai elnököt, amiért regionális hatalomnak minősítette Oroszországot. A román államfő szerint “szokatlan”, hogy a bizottsági elnök ilyen sarkalatos kérdésben a tagországokkal való egyeztetés nélkül nyilatkozzon.
Iohannis az EU állam- és kormányfőinek csütörtöki és pénteki csúcsértekezlete előtt beszélt Romániának a migrációs válsággal kapcsolatos álláspontjáról, de nem tért már ki a menedékkérők kötelező kvóták alapján történő szétosztására, ami ellen korábban több ízben szót emelt. Románia – Magyarországgal, Szlovákiával és Csehországgal együtt – a kötelező kvóták ellen voksolt, ám miután az uniós belügyminiszterek ennek ellenére elfogadták az Európai Bizottság javaslatát, Iohannis azt mondta, hogy Románia be tudja fogadni a neki szánt menekülteket.