Iohannis: Románia nem fogad el olyan javaslatokat, amelyek többsebességes Európát eredményeznek

Fotó: presidency.ro
Fotó: presidency.ro
Románia nem fogad el olyan javaslatokat, amelyek két- vagy többsebességes Európát eredményeznek – jelentette ki Klaus Iohannis román államfő pénteken, amikor hivatalában fogadta Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét.

A megbeszélést nem követte sajtóértekezlet, a találkozóról a román elnöki hivatal adott ki közleményt.
A kommüniké szerint Tusk körutat tesz az uniós országokban, hogy az Európai Tanács tagjaival egyeztessen egy ütemtervről, amely az Európai Unió megerősítéséhez vezető lépéseket tartalmazza. A dokumentum az uniós állam- és kormányfők következő találkozójának napirendjén szerepel majd.
Iohannis megerősítette Romániának a többsebességes, koncentrikus körökből álló Európát ellenző álláspontját. Ilyen megoldások csak erősítenék a tagországok közötti megosztottságot – tette hozzá a román elnök.
Iohannis szerint az Európai Unió megerősítését a “befogadás elvére” kell alapozni. A román államfő egy egységes, erős, koherens, megosztottság nélküli Európát szeretne, amely közelebb áll állampolgáraihoz.
“Ez az óhaj fogja meghatározni Románia lépéseit amikor átveszi az uniós soros elnökségét 2019 első félévében” – olvasható az elnöki hivatal közleményében.
A román államfő a Nagy-Britannia kilépése utáni első, Nagyszebenben tartandó 2019-es uniós csúcsról is egyeztetett az Európai Tanács elnökével.

(MTI)