Iohannis: Románia külpolitikáját az ország érdekeinek megfelelően kell alakítani

Iohannis: Románia külpolitikáját az ország érdekeinek megfelelően kell alakítani
Románia külpolitikáját az ország érdekeinek megfelelően kell alakítani, ugyanakkor véget kell vetni az ezzel kapcsolatos belső feszültségeknek, és korrekt, lojális együttműködésre van szükség az állami intézmények között – hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő a Viorica Dăncilă miniszterelnökkel folytatott keddi egyeztetésen.


Az Államelnöki Hivatal közleménye értelmében a találkozón az elnök rámutatott, Romániának hiteles szereplőnek kell maradnia mind az Amerikai Egyesült Államokkal, mind az Európai Unióval, mind a NATO-val való együttműködésben és más stratégiai partnerségekben is. Az államfő felhívta a figyelmet, hogy “Románia külpolitikáját a kiszámíthatóság és az állandóság kell hogy jellemezze, van néhány olyan elv, amelyektől a döntéshozók – politikai színezettől függetlenül – sosem távolodtak el”.

“Az egyformán távolságtartó és kiegyensúlyozott hozzáállásunk megváltoztatása csupán aggodalmat és nyugtalanságot szülne” – magyarázta Iohannis, aki ugyanakkor – a vonatkozó törvényi előírásokra és az Alkotmányra hivatkozva – lojális és korrekt együttműködésre szólította fel az állam intézményeit.

Az Államelnöki Hivatal szerint a tárgyaláson jelen lévő Viorica Dăncilă miniszterelnök, Ana Birchall miniszterelnök-helyettes és Teodor Meleşcanu külügyminiszter is egyetértett azzal, hogy lojális együttműködésre van szükség az intézmények között Románia külpolitikáját illetően.
Iohannis államfő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy felelősen és megkülönböztetett figyelemmel kell meghozni a fontos külpolitikai döntéseket, amelyek kihatással lehetnek az állampolgárok és a nemzet biztonságára.

Klaus Iohannis államfő hétfőn egyeztetésre hívta a kormányfőt, hogy a Románia külpolitikájával kapcsolatos “sürgős és kiemelten fontos problémákról”, többek között Románia izraeli nagykövetségének áthelyezéséről tárgyaljanak.

www.agerpres.ro