Iohannis: Románia folytatni fogja a tárgyalásokat Kanadával a vízumkényszer feloldásáért

Iohannis: Románia folytatni fogja a tárgyalásokat Kanadával a vízumkényszer feloldásáért
Románia a CETA tárgyalások eredményétől függetlenül folytatni fogja a tárgyalásokat Kanadával a vízumkényszer feloldásáért – jelentette ki pénteken Klaus Iohannis, miután Chrystia Freeland kanadai kereskedelmi miniszter megerősítette, hogy eredménytelen volt az egyeztetés a vallon küldöttséggel.

A miniszter szerint a vallonoknak fenntartásaik vannak a CETÁ-val kapcsolatban, és az Európai Tanács nem tudott kiegyezni a régió képviselőivel.

Iohannis továbbra is optimista a CETA aláírását illetően.

Az Európai Bizottság a vallon ellenállás dacára nem mondott le arról, hogy megkötik az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt (CETÁ-t) – nyilatkozták uniós források az EFE és a Reuters hírügynökségeknek.

Miután megegyeztek a vízumkényszer megszüntetéséről, Románia és Bulgária visszavonták a CETA-val kapcsolatos fenntartásaikat. Ezt követően az unió összes állama késznek mutatkozott aláírni a megállapodást, kivéve a belga kormányt, amelynek szüksége van mind az öt szövetségi tartomány beleegyezésére.

Vallóniának kifogásai vannak a megállapodás előírásai ellen, különösen ami a kormányok és cégek közötti kereskedelmi viták választott bíráskodását illeti, és nem adta belegyezését, így az egyezményt egyelőre nem lehet aláírni.

Klaus Iohannis államfő pénteken jelentette be, hogy sikerült megegyezni Kanadával, és 2017. december 1-jétől minden román állampolgár szabadon utazhat ebbe az országba. Az államfő azonban hozzátette, hogy a Kanadával kötött megállapodás csak az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény aláírása esetén lép érvénybe.

AGERPRES/(RO – szerző: Florentina PEIA, szerkesztő: Cristina TATU; HU – szerkesztő: ERDÉLY András)

www.agerpres.ro