Iohannis: Románia elvárja, hogy az EU és Nagy-Britannia közti megállapodásokat mihamarabb teljes mértékben életbe léptessék

Iohannis: Románia elvárja, hogy az EU és Nagy-Britannia közti megállapodásokat mihamarabb teljes mértékben életbe léptessék
Florentina Peia, az AGERPRES különtudósítója jelenti: Klaus Iohannis államelnök pénteken Brüsszelben kijelentette, Románia elvárja, hogy az EU és Nagy-Britannia közti megállapodásokat mihamarabb és teljes mértékben életbe léptessék.

A pénteki EU 27 csúcstalálkozó során az európai vezetők kielemezték a Nagy-Britannia európai uniós kiválásáról szóló egyeztetések első szakaszát, három szakterületre vonatkozóan: az állampolgárok jogaira, az írországi határvonalra és a pénzügyi elszámolásra.

Az európai vezetők pénteken arról döntöttek, hogy tovább lehet lépni a Brexit-ről szóló tárgyalások második szakaszára – az EU és Nagy-Britannia közti kapcsolatrendszerre.

Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint Románia szempontjából kedvezően alakultak eddig a tárgyalások. A Nagy-Britanniában élő román állampolgárokat és családtagjaikat a Brexitet követően is azok a jogok illetik meg, mint eddig.

Iohannis államfő hangsúlyozta, Románia érdeke továbbra is az, hogy jó viszonyt ápoljon Nagy-Britanniával a védelem és biztonság terén, a terrorizmus elleni harcban és a külügyi kapcsolatok terén.

www.agerpres.ro