Iohannis: nyomatékosan felszólítom a kormányt, hogy ne áldozza fel gazdasági jövőnket

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
,,Ne áldozza fel Románia gazdasági jövőjét”, szólította fel a kormányt Klaus Iohannis államelnök hétfői üzenetében, amit Cosmin Marinescu elnöki tanácsadó adott át az ,,Innovation Labs 2019 – Demo Day” esemény résztvevőinek.

,,Romániának minden aduja megvan ahhoz, hogy a régióban innovációs csomópontté váljék. A bruttó hazai termék (GDP) mintegy 6%-val a digitális ágazat fontos motorja a gazdasági fejlődésnek és az innovációnak (…) A román digitális termékek versenyképesek Európában és az Egyesült Államokban. Az elmúlt évtizedben a romániai IT-vállalatok erős növekedést regisztráltak. (…) Mindez örvendetes, de országos szinten értékesíteni kell mindezt. Ahhoz azonban, hogy ez megtörténjék, az üzleti szférában előreláthatóságra és megbízhatóságra van szükség. A román üzleti szféra azonban sajnálatos módon mindenféle konzultáció nélkül meghozott, megalapozatlan és kockázatos intézkedéseket kapott a kormánytól (…)” – magyarázta Iohannis a bukaresti eseményen bemutatott üzenetében. Az államfő szerint a közigazgatásban a digitális módszerek kevéssé használatosak, ezen pedig gyorsan változtatni kell. Iohannis ugyanakkor nyomatékosan felszólította a kormányt, hogy ne áldozza fel az ország gazdasági jövőjét azzal, hogy statisztikai illuziókkal port hint a szemükbe, mivel ezek úgyis hiábavalóak lesznek az elkövetkező években. Úgy véli, hogy az oktatásban helyet kell kapnia a digitális képességek fejlesztésének és a vállalkozói nevelésnek, mivel másképpen nem lehet a helyzeten javítani. Meggyőződését fejezte ki ugyanakkor, hogy a fiatal generáció hozzájárulhat Románia jövőjének javításához, ha részt vállal a közérdekű vitákban, és arra biztatta a fiatalokat, hogy ezt tegyék is meg.

Iohannis szerint a digitális forradalom óriási lehetőséget jelent, és ‘nem engedhetjük meg, hogy Románia lemaradjon a globális versenyben” . ,,Meggyőződésem, hogy a fiatal vállalkozók és az innovatív megoldások – főként a digitális szektorban – támogatása jelenti gazdaságunk versenyképességének kulcsát” – nyomatékosította üzenetében az államfő.

www.agerpres.roA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .