Iohannis: nincs mit keresniük az állam élén azoknak, akiknek büntetőjogi ügyeik vannak

Iohannis: nincs mit keresniük az állam élén azoknak, akiknek büntetőjogi ügyeik vannak
Nincs keresnivalójuk az állam élén olyan személyeknek, akik ellen büntetőjogi eljárás folyik – jelentette ki kedden Klaus Iohannis.

A bukaresti külképviseletek vezetőivel tartott éves megbeszélést követően az államfő úgy nyilatkozott: egyelőre informális beszélgetések zajlanak a lehetséges miniszterekről, de neki továbbra is az a véleménye, hogy ‘nincs keresnivalójuk az állam élén’ azoknak a személyeknek, akik ellen büntetőjogi eljárás van folyamatban vagy már vádat is emeltek ellenük.

“Közismert ez az álláspontom. Sajnos, az Alkotmányban még nem szerepel ez a kitétel, de úgy vélem, hogy közösen kell törekednünk arra, hogy ez a helyzet jó irányba változzon. Azért is javasoltam a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak, hogy ha már úgyis az Alkotmány jobbításáról beszélünk, akkor szerintem a feddhetetlenség elvét egyenesen az alkotmányba kéne belefoglalni’ – mondta Iohannis.

Az államfő úgy vélte: ‘meglehetősen nehezen’ tudna együttműködni egy olyan kormánnyal, amelynek miniszterei között olyanok is szerepelnének, akiknek büntetőjogi ügyeik vannak.

www.agerpres.ro