Iohannis: Nem tolerálhatjuk, hogy az emberiesség elleni bűncselekményeket elkövetők nyugodtan alhassanak

Klaus Iohannis államfő
Klaus Iohannis államfő
Megengedhetetlen, hogy az emberiesség elleni bűncselekményeket elkövetők “nyugodtan alhassanak”, az illetékes intézményeknek azonnal intézkedniük kell – hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő kedden a Cotroceni-palotában, ahol állami kitüntetésben részesített volt politikai foglyokat.

Ünnepi beszédében az elnök rámutatott, a múlt megismerése és felvállalása szempontjából rendkívül fontos megfelelő büntetést róni ki azokért a tettekért, amelyek közvetlen támadást jelentettek az emberi méltóság ellen. ,,Azt tapasztalom azonban, hogy a kommunizmus bűntetteinek kivizsgálása holtpontra jutott. Nem tolerálhatjuk, hogy az emberiesség elleni bűncselekményeket elkövetők nyugodtan alhassanak. Az illetékes intézményeknek azonnal intézkedniük kell” – mondta Iohannis.

Az elnök kiemelte, száz évvel az egyesülés után az országnak kötelessége kiállni a demokrácia, az egység és az emberi szabadságok mellett, ugyanis csak így lesz értelme a kommunista börtönökben fogva tartottak szenvedésének és áldozatának. A magukat az igazságszolgáltatás áldozataiként beállító politikusoknak pedig vigyázniuk kellene arra, hogy “ne szennyezzék be a drámák emlékét, amelyeket önök akkora méltósággal éltek át” – fogalmazott az államfő.

,,Nagy megtiszteltetés számomra kitüntetni a román állam nevében néhány volt politikai foglyot, akik megharcoltak a szabadság és a demokrácia újjászületéséért. Önök az élő bizonyítékai annak, hogy a kommunista rendszerben is voltak hősök, akik megmentették a nemzet becsületét, akiket a román társadalom ismét felfedez és lám, kellő tiszteletben részesít” – mondta, hozzátéve, a politikai foglyoknak a kommunista diktatúrával szemben tanúsított ellenállása “bátorság- és elszántságlecke lehet mindannyiunk számára”.

Klaus Iohannis ugyanakkor rámutatott, az elkövetkezőkben is támogatni fogja a kommunizmus múzeumának létrehozására vonatkozó tervet.

www.agerpres.ro