Iohannis ismét halaszt

Iohannis ismét halaszt
Nagyon úgy tűnik, hogy ebben az évben már nem lesz új miniszterelnöke Romániának, miután Klaus Iohannis államfő nem jelentette be csütörtökön, elfogadja-e a PSD új jelöltjét.

Klaus Iohannis államfő csütörtökön nem jelentette be, hogy elfogadja-e a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és Liberálisok és Demokraták Szövetségéből (ALDE) álló koalíció új kormányfőjelölt személyére vonatkozó javaslatát. Az elnöki hivatal közleményét a digi24 televízió közölte. Ebből az derül ki, hogy az államfő jobbnak tartja Sorin Grindeanu jelölését, mint Sevil Shhaidehét. Egyébiránt Sorin Grindeanut fogadta csütörtökön az elnöki hivatalban Klaus Iohannis, a két politikus fél órán át beszélt egymással. Iohannishoz közeli források szerint az új kormányt nagy valószínűséggel már csak januárban iktatják be, és feltételezések szerint az elnök és a leendő kormányfő közti viszony meg fog felelni az együttélés feltételeinek. A szociáldemokraták és liberális-demokraták által javasolt Sevil Shhaideh visszautasításáról ezek a források azt mondták: az elutasítás okai „geostratégiai” jellegűek voltak.

Már csak azért is jó lenne, ha mihamarabb megalakulna a kabinet, mert a következő kormány fogja megszabni az országos minimálbért 2017-re. Ezt Liviu Iolu kormányszóvivő közölte tegnap. Iolu leszögezte: amint arról december 12-én, a munkáltatók, a szakszervezetek és a kormány képviselőinek egyeztetési fórumán a kabinet bejelentette, a jelenlegi, 1250 lejes szinten marad az országos bruttó minimálbér. A következő évre érvényes minimálbérről a leendő kormánynak áll jogában dönteni, tette hozzá.