Iohannis: Feltrancsírozzák az igazságügyi törvényeket

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Az igazságügyi törvények módosítására irányuló eljárás ‘feltrancsírozza’ ezeket a jogszabályokat, mondta csütörtökön Klaus Iohannis államfő.

“Az igazságügyi miniszternek sikerült bebizonyítania, hogy lehet még az eddiginél is homályosabban, zavarosabban és bizonytalanabbul ténykedni. Még soha nem volt ennyire elhibázott egy törvényhozási folyamat – van egy törvénycsomag, amelyet a miniszter vállalt fel, és amely csak negatív véleményezést kapott, de a miniszter nem hagyja magát, saját kezeiből adja ki a tervezeteket, anélkül, hogy törvénykezdeményezési joga lenne a parlamentben, a koalíció parlamenti képviselői meg fogják ezeket a tervezeteket, és úgy mutatják be, mintha ők dolgozták volna ki otthon. Így most van egy parlamenti kezdeményezésünk. Így nem lehet törvényeket hozni’ – jelentette ki Iohannis.

Az elnök ugyanakkor azt mondta, a tervezetben találunk jó, időszerű és szükséges előírásokat is, éspedig azokat, amelyek összhangba hozzák a jogszabályokat az alkotmánybíróság döntéseivel vagy az EU normáival. ‘De a törvény kiigazításától (ami lényegében jó dolog lenne) egészen a feltrancsírozásáig (ahogyan az a jelek szerint most történik) hosszú az út, és nem kéne végigmennünk rajta’ – mondta a Cotroceni-palotában nyilatkozó Iohannis.

Az államfő hozzátette: szerinte nincs szükség semmilyen küszöbre a hivatali visszaélés esetén.
“Egy tisztségviselő vagy képviselő a közérdek ellen is követhet el hivatali visszaélést, és ezt nehéz lenne számszerűsíteni. Erről elmélyült és jószándékú vitára van szükség. De egyértelmű, hogy ez a jószándék nehezen érhető tetten a parlamenti vitában’ – fogalmazott az államelnök.

www.agerpres.ro