Iohannis: Felnőtté vált a Három Tenger Kezdeményezés, kész konkrét projektek megvalósítására

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
A Három Tenger Kezdeményezés politikailag és fogalmi értelemben is felnőtté vált, kész konkrét projektek megvalósítására – jelentette ki Klaus Iohannis államfő a Cotroceni-palotában.


Az csúcstalálkozó alkalmából szervezett ünnepi vacsorán az elnök kifejtette: a regionális együttműködés fontosságát igazolja az a tény, hogy Bukarestben szervezték meg a Három Tenger Kezdeményezés idei csúcstalálkozóját és az ehhez kapcsolódó üzleti fórumot, amely serkentő hatással lehet a térség országai, valamint az euroatlanti közösség kereskedelmi és gazdasági kapcsolataira, az Európai Unió általános megszilárdítására és a transzatlanti együttműködésre.

Iohannis elnök köszöntötte Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét, valamint az Amerikai Egyesült Államok kormányának képviselőit, kiemelve, hogy Románia számára prioritást képez az Egyesült Államokkal való stratégiai partnerség. ‘Szilárd meggyőződésem, hogy életbevágóan fontos a transzatlanti kapcsolat, mert ez képezi a nyugati civilizáció gerincét’ – fogalmazott a román államfő.

Iohannis kihangsúlyozta, hogy Németország a bukaresti csúcstalálkozóval kezdődően a Kezdeményezés partnerállamává vált, és ez növelni fogja a régió gazdasági fejlődését.

Az államfő az európai és nemzetközi pénzintézetek jelenlévő képviselőit is üdvözölte, kiemelve, hogy az európai és euroatlanti együttműködés az egyetlen járható út a régió fenntartható fejlődése és stabilitásának megőrzése érdekében.

Iohannis azt is megemlítette, hogy a romániai csúcstalálkozóra éppen a centenáriumi évben kerül sor. ‘Románia most már felnőtt ország, modern, dinamikus, kreatív, mélyen Európa-párti és Transzatlanti-párti társadalommal. (…) Románia továbbra is elkötelezett azon három pillérrel szemben, amely meghatározza külpolitikáját: ezek az Európai Unióban, illetve a NATO keretében vállalt szerepe, valamint az Amerikai Egyesült Államokkal való stratégiai partnerség megszilárdítása és kibővítése’ – mondta az államfő.

www.agerpres.ro