Iohannis: Ezen a héten nem lesz több minisztercsere

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Ezen a héten nem lesz több minisztercsere – nyilatkozta csütörtökön Klaus Iohannis államfő, hozzátéve, hogy csak a december 1-jei román nemzeti ünnep után dönt a regionális fejlesztési és a szállításügyi miniszteri tisztségre tett újabb jelölésekről.

“Két nappal a kormányátalakítás után kaptam egy újabb kormányátalakítási javaslatot. Ez nem jó előjel” – fogalmazott az elnök, hangsúlyozva, két év sem telt el azóta, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kormányt alakított, és a jelenlegi már a harmadik kabinet, amely tisztségben van.

Iohannis számításai szerint 70 politikus fordult meg eddig a PSD-ALDE-kormányokban.

“Így nem lehet kormányozni. Nem lehet egész nap cserélni a minisztereket. Én nem vagyok hajlandó hozzájárulni ehhez a körhintához hasonlítható kormányzáshoz. (…) Ezen a héten nem lesz több minisztercsere, a ma kézhez kapott javaslatot legkorábban a december elsejei nemzeti ünnep és centenáriumi ünnepségek után fogom megvizsgálni” – nyomatékosította az államfő.

Iohannis azzal indokolta a halasztást, hogy a “nemzeti ünnepnek is meg kell adni a kellő tiszteletet”. “Ünnepeljük meg a centenáriumot úgy, ahogyan illik, és utána majd visszatérhetünk a mindennapi cirkuszhoz” – fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, Lucian Şova szállításügyi miniszter lemondását is csak december 1-je után hagyja jóvá.

“Biztosíthatom önöket arról, hogy mindezzel nem nehezítem meg a kormány munkáját. Tudom, egyesek azt állítják, hogy ezzel akadályozom a kabinet tevékenységét, de szó sincs erről. A kormány teljes, nyugodtan dolgozhat” – mondta még az államfő.

Viorica Dăncilă miniszterelnök a PSD Országos Végrehajtó Bizottságának (CExN) szerda esti ülése után közölte, hogy az alakulat Lia Olguţa Vasilescut javasolja a regionális fejlesztési és közigazgatási, Mircea Drăghici-ot pedig a szállításügyi minisztérium élére. A PSD vezetőtestülete azt követően ült össze ismét szerdán, hogy egy nappal korábban Klaus Iohannis államfő elutasította Ilan Laufer, illetve Lia Olguţa Vasilescu kinevezését a regionális fejlesztési, illetve szállításügyi miniszteri tisztségbe. A CExN ugyanakkor lemondásra szólította fel Lucian Șova szállításügyi és Paul Stănescu fejlesztési minisztert. Előbbi csütörtökön benyújtotta lemondását, utóbbi szerda este azt mondta, “kiértékeli saját tevékenységét, és levonja a következtetéseket”.

www.agerpres.ro