Iohannis: emberek halála kellett a kormány lemondásához

Iohannis: emberek halála kellett a kormány lemondásához
Klaus Iohannis román államfő szerint Victor Ponta kormányfő megkésve, csak azután szánta rá magát a lemondásra, hogy emberek haltak meg Bukarestben.

Az államfő szerda este, a bukaresti regionális NATO-csúcs megbeszélései után tett politikai nyilatkozatot a romániai belpolitikai eseményekkel kapcsolatban. Emlékeztetett arra, hogy a Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes autóját felvezető motoros rendőr halála, és a bukaresti Colectiv klubban kiütött, 32 ember halálát okozó tűzvész váltotta ki a kedd esti tömegdemonstrációt, mely a kormány lemondásához vezetett.
Úgy vélte: a tragédiák “a nemzet legérzékenyebb idegszálát érintették”. Az emberek azért vonultak az utcára kedden, “hogy jelenjen meg végre a felelősségvállalás a román politikában”. Megállapította, a szerdaiak voltak a valaha látott legtisztább utcai megmozdulások (Bukarestben). Nem történt incidens, összetűzés, de az emberek mégis határozottan elmondták, hogy mit akarnak.
“Halottakra volt szükség, hogy ez a lemondás megtörténjen. Ha a törvényeket tiszteletben tartották volna, senkinek sem kellett volna meghalnia” – állapította meg Iohannis. Hozzátette, sokan nagyon későn értették meg, hogy a nép akaratát nem lehet figyelmen kívül hagyni.
Azt is megemlítette azonban, hogy a kormány lemondása csak egy lépés a román politika megtisztulása felé. A keddi demonstráción – szerinte – olyan sérelmek hangzottak el, amelyeket figyelembe kell vennie a következő kormányoknak. Példaként a földrengésveszélyes bukaresti épületeket és a kórházak rossz helyzetét említette.
“A politikusoknak hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy meghallgatják a választóikat. Remélem, hogy a következő kormányzók nem ismétlik meg az eddigi hibákat” – jelentette ki Klaus Iohannis.
Az államfő közölte: várja, hogy írásban megkapja a miniszterelnök bejelentett lemondását, és már csütörtökön szeretné elkezdeni a konzultációkat a parlamenti pártokkal a további lépésekről. Hozzátette: a hét végéig le szeretné zárni a tárgyalások első körét.
Victor Ponta azt követően jelentette be szerdán kormánya távozását, hogy kedd este 25 ezren vonultak fel Bukarest utcáin lemondását követelve. A felvonulók felháborodását az váltotta ki, hogy a bukaresti kerület és a kormányzat szintjén senki nem vállalt felelősséget a Colectiv klubban pénteken este kiütött tűz miatt, mely 32 ember halálát, és több mint 150 ember súlyos sérülését okozta.
A kedd esti spontán felvonulás rendbontás nélkül ért véget, a hírtelevíziók azonban forradalmi hangulatról számoltak be. A tömeg a többi között azt skandálta, hogy “A korrupció öl!”, illetve “Ponta, ha ezer szekus (titkosszolgálati tiszt) véd, akkor sem menekülsz!”.