Iohannis elutasítja és veszélyesnek tartja az antiszemitizmus vádját

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Határozottan elutasítja Klaus Iohannis államfő, hogy politikai célokra használjanak fel olyan rendkívül érzékeny témákat, mint az antiszemitizmus. Iohannis ezzel arra reagált, hogy Ilan Laufer kedd este kijelentette: az antiszemitizmus újabb megnyilvánulásának tartja, hogy az elnök nem járult hozzá a regionális fejlesztési tárca élére való kinevezéséhez.

Az Államelnöki Hivatal közleményt adott ki, amely leszögezi, hogy az antiszemitizmus relativizálása veszélyes, mert gyűlöletre és diszkrimináló megnyilvánulásokra uszíthat.

Az államfő szerint Ilan Laufer ‘elbukott az érettség vizsgáján azzal, hogy azonosult egy nevetséges vádakat tartalmazó, valós alapot nélkülöző szöveggel, és eljátszotta a mérgező PSD-s propaganda szócsövének szerepét.’ Akik ilyen botrányos vádakat fogalmaznak meg, semmiképpen sem kaphatnak közjogi méltóságot a román államban, teszi hozzá a közlemény.

Iohannis úgy véli, hogy Laufer nyilatkozata ‘újabb példa a Szociáldemokrata Párt hosszú ideje tartó, ártalmas retorikájára, amely folyamatosan a gyűlöletet és a xenofób irányzatokat táplálja.’

,,Megengedhetetlen, hogy a holokauszt emlékét ilyen támadásokkal mocskolják be, amelyek alantas érdekeket szolgálnak és a társadalmi békét veszélyeztetik” – vélekedett az elnök, aki azt is felidézi, hogy az utóbbi két évtizedben Románia sokat tett a holokauszt emlékének méltó megőrzése és az antiszemitimus visszaszorítása érdekében. Iohannis mandátuma kezdetétől támogatta a holokauszt-múzeum létrehozását és 2017-ben megkapta a rangos Light Unto the Nations (Fény a nemzetekre) kitüntetést, amely az Amerikai Zsidó Tanács legmagasabb szintű elismerése – emlékeztet a dokumentum.

Ilan Laufer kedden este jelentette ki, az antiszemitizmus újabb megnyilvánulásának tartja, hogy Klaus Iohannis államfő nem járult hozzá a regionális fejlesztési tárca élére való kinevezéséhez.

,,Ma, 2018-ban visszautasított Románia elnöke, Klaus Iohannis. Aggasztanak a kormányfőhelyettesi és fejlesztési miniszteri tisztségbe való kinevezésem elutasítása mögött húzódó valós okok, az államfő ugyanis nem indokolta meg döntését, ami alkotmányellenes. Úgy vélem, az, hogy Iohannis elnök visszautasított, az antiszemitizmus újabb megnyilvánulása, és szeretném felhívni a figyelmet, hogy Klaus Iohannis államfő az utóbbi évben folyamatosan antiszemitizmusról tett bizonyságot. Köztudott, hogy Iohannis úrnak több zsidóellenes kirohanása és antiszemita nyilatkozata volt. Megtagadta és megakadályozta egy nagykövet kinevezését Izraelbe, mert így akarta szabotálni Románia és Izrael viszonyát. Ugyanakkor elmondhatom, hogy hozzájárult az izraeli és a román kormány közös kormányülésének szabotálásához is” – jelentette ki Laufer.

Hozzátette: az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál fog panaszt tenni, mert szerinte Iohannis elnök egyértelműen diszkriminál.

,,Fontos megjegyezni, hogy Klaus Iohannis német etnikumú, minden szempontból gyanús kapcsolatot ápol a Romániai Német Demokrata Fórummal, ami egy náci szervezet örököse, amelyet a második világháború utáni párizsi egyezmény révén törvényen kívülinek nyilvánítottak. Románia történelme során Nicolae Ceauşescu zsidókat adott el. MA biztos vagyok benne, hogy Iohannis elnök is eladott egy román zsidót. Nem tudom, kinek, és nem tudom, mennyi pénzért” – mondta kedden Ilan Laufer.

www.agerpres.ro