Iohannis elnök arról tájékoztatott, hogy népszavazás lesz május 26-án az igazságügyről

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
A civil társadalom képviselőivel tartott megbeszélésen Klaus Iohannis államfő értésükre adta, hogy május 26-án, az európai parlamenti választásokkal egyidőben népszavazásra kerül sor az igazságszolgáltatás kérdésében – jelentette ki kedden Elena Ghioc, a Románia Kezdeményezés alapítója.

,,Az a következtetés, hogy referendum lesz az igazságszolgáltatásról, Klaus Iohannis elnök éppen most jelentette be, a civil társadalom képviselőivel tartott találkozón. (…) az EP-választások napján, 2019. május 26-án” – mondta Ghioc. Arról is tájékoztatott, hogy Iohannis egyik fő érve a népszavazás kiírása mellett az volt, hogy ,,folyamatos támadásnak van kitéve az igazságszolgáltatás függetlensége”, és hogy meg kell védeni a korrupcióellenes harcot, a jogállamiság értékeit.

A Románia Kezdeményezés egy másik képviselője, Mihai Poliţeanu elmondta, a tárgyaláson részt vevő 21 civil szervezet a következő kérdésköröket javasolta a referendum témájául: súlyosabb büntetések kiszabását korrupciós tettekért; a Büntetőügyesek nélküli közéletet állampolgári kezdeményezés folytatását; a sürgősségi rendeletekkel való jogalkotás megszüntetését a büntetőjogi és igazságügyi törvények esetében.

Cătălin Teniţă, a Geeks for Democracy szervezet képviselője arról számolt be, hogy a megbeszélés résztvevőinek ,,legalább 80 százaléka” támogatta a referendum ötletét, hogy ,,véget vessenek az igazságszolgáltatás ellen intézett támadásoknak.”

Marian Rădună, a #Rezistenţa mozgalom tagja azt mondta, az általa képviselt szervezet ,,több mint két éve várja” a népszavazás kiírását.

Mihai Dragoş, a Romániai Fiatalok Tanácsának elnöke úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett szervezet, de a Romániai Diákszervezetek Szövetsége és a Tanulók Országos Tanácsa nevében is közölte az államfővel: részt kívánnak venni egy tájékoztató jellegű kampányban, mert szükségesnek tartja, hogy a fiatal nemzedék pontos ismeretek birtokában fejezhesse ki álláspontját a szóban forgó kérdésekkel kapcsolatban.

 

www.agerpres.ro