Iohannis: Doina Cornea asszony az antikommunista mozgalom egyik legjelentősebb szószólója volt

Iohannis: Doina Cornea asszony az antikommunista mozgalom egyik legjelentősebb szószólója volt
Doina Cornea a román bátorság és antikommunista ellenállás jelképe volt – olvasható Klaus Iohannis államfő részvétnyilvánításában, amelyet a 88 évesen elhunyt egykori aktivista családtagjaihoz, barátaihoz és tisztelőihez címzett.

‘Mélységes szomorúsággal értesültem Doina Cornea asszony haláláról, aki az antikommunista mozgalom egyik legjelentősebb hangja volt. Fejet hajtok közelmúltunk történelmének ezen személyisége, Doina Cornea előtt. A diktatúra nehéz éveiben Doina Cornea, dacolva az elnyomó rezsimmel, számos szöveget, levelet küldött a Szabad Európa Rádiónak, röpiratokat terjesztett, ma már felfoghatatlan kockázatokat vállalva felvette a kapcsolatot a kor neves személyiségeivel, újságíróival, hogy hírt adjon a Ceauşescu-féle totalitarizmus visszaéléseiről’ – idézi fel az elhunyt érdemeit Iohannis.

Az államfő azt is felidézi részvétnyilvánításában, hogy Cornea a rá jellemző lelkierővel viselte el azokat a megaláztatásokat, meghurcoltatásokat, amelyeknek a Szekuritáté alávetette, támogatta a brassói munkások 1987-es lázadását, és az 1989-es decemberi népfelkeléskor a golyózápor dacára csatlakozott a tüntetőkhöz. A kommunizmus bukása után a civil társadalom hiteles szószólója, a remény és a szabadság jelképe maradt – olvasható az elnök soraiban.

www.agerpres.ro