Iohannis “csaknem biztos” abban, hogy népszavazást ír ki az európai parlamenti választások napjára

Iohannis “csaknem biztos” abban, hogy népszavazást ír ki az európai parlamenti választások napjára
Klaus Iohannis államfő azt nyilatkozta kedden, hogy ‘csaknem biztos abban’, hogy népszavazást ír ki május 26-ára, az európai parlamenti választások napjára.

“Már keményen dolgozunk ezen, elemezzük az adatokat, a változatokat, a jogi részt, és csaknem biztos vagyok abban, hogy népszavazást írok ki május 26-ára, az európai parlamenti választások napjára’ – mondta az államfő egy, a One World România által szervezett eseményen, és hozzátette: ‘még némi időre van szüksége’, hogy végleges döntést hozzon.

Klaus Iohannis szerint a népszavazás nem véletlenül került ismét előtérbe.

‘Nemrég egy törvénytervezetet kaptam kihirdetésre, amelybe a kormánykoalíció betett egy cikkelyt, amely kimondja, hogy az európai parlamenti választásokkal egyszerre nem tartható semmi, sem választás, sem referendum. Ez nekem nagyon gyanúsnak tűnt, alkotmányossági kifogást emeltem, és az alkotmánybíróság nekem adott igazat’ – mondta az államfő, aki szerint ezt követően merült fel egy eseteges népszavazás kiírásának lehetősége.

Az államfő leszögezte: “a népszavazás nem csinál törvényt”, és azt szeretné, hogy a nemzet kifejezze akaratát a referendumon.

www.agerpres.roA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .