Iohannis: Bennem mindig partnerre találnak, amikor a jogállam elveinek alkalmazásáról van szó

Iohannis: Bennem mindig partnerre találnak, amikor a jogállam elveinek alkalmazásáról van szó
Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tevékenységével bebizonyította, hogy számára a jogállamiság elvei nem üres szólamok – nyilatkozta szerdán Klaus Iohannis. Az államfő a DNA 2017-es tevékenységi mérlegének bemutatásán biztosította az ügyészeket, hogy benne mindig partnerre találnak, amikor ezen elvek alkalmazásáról van szó.

‘Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség munkatársai bebizonyították, hogy számukra a jogállam elvei nem üres szólamok, hanem olyan valóság, amelyet mindannyian naponta megélünk. Annak a társadalomnak, amely ilyen alapokra épül, nagyobb esélye van a fejlődésre és a jólétre. Bennem mindig partnerre találnak, amikor a jogállam elveinek alkalmazásáról van szó’ – fogalmazott az államfő.
Kijelentette: Romániának olyan törvényekre és közpolitikákra van szüksége, amelyek nagyobb hangsúlyt fektetnek a korrupció megelőzésére, valamint az állampolgárok, különösen a fiatalok arra való nevelésére, hogy belássák: a korrupció minden formája káros.

Iohannis rámutatott, amióta létrejött az Országos Korrupcióellenes Ügyészség, azaz az elmúlt 16 évben, jobban teljesít az ország a korrupció visszaszorítása terén, és ezt Románia nemzetközi partnerei is elismerik.
“Ez idő alatt nemcsak az intézmények változtak meg. A demokrácia erősödésével a társadalom is érettebbé vált. Az emberek kifejezésre juttatták a jogállamiság értékei iránti támogatásukat, és ez arra utal, hogy az állampolgárok tisztességes országot, tisztességes igazságszolgáltatást szeretnének, olyan társadalmat, amelyben azok, akik megpróbálnak a törvények fölé helyezkedni, felelnek tetteikért, tisztségtől, vagyontól vagy társadalmi státustól függetlenül” – fogalmazott.

Az elnök hozzátette: a parlament által az elmúlt év során elfogadott számos törvénymódosítás bizonytalanságot váltott ki, és ez árt a román társadalomnak. “Bízom benne, hogy az illetékes állami intézmények, valamint az ügyészek és bírák szakmai szervezetei az elkövetkezőkben is fellépnek majd, ha az igazságszolgáltatás függetlensége forog kockán.”

www.agerpres.ro