Iohannis: becsüljék fel a sertéspestis okozta károkat

Iohannis: becsüljék fel a sertéspestis okozta károkat
Iohannis intézkedéseket vár a kormány alárendeltségébe tartozó hatóságoktól a sertéspestis-járvány megfékezésére, Dăncilă szerint célszerűtlen a sertéspestis kérdését politikai témává változtatni.

Az afrikai sertéspestis okozta helyzet kordában tartására szólította fel Klaus Iohannis a kormány alárendeltségébe tartozó hatóságokat.

Az Államelnöki Hivatal közleményt adott ki pénteken, amelyben leszögezi: a kormányhoz tartozó hatóságok kötelessége megakadályozni, hogy a sertéspestis-járvány túllépje a már közvetlenül érintett megyék határait. Ugyanakkor az államfő felszólítja a kormányt, hogy minél gyorsabb eljárással becsüljék fel a károkat és utalják ki az érintett lakosság kártalanítására szánt összegeket.

Iohannis nehezményezi, hogy a helyzet súlyossága dacára a kormány egyetlen lejt sem utalt ki a tartalékalapból a sertéspestis okozta helyzet enyhítésére, noha a pénzügyminiszter ennek ellenkezőjét állította. ‘A pénzügyminiszter állításával ellentétben nem létezik egyetlen rendelkezés sem, amely révén akár a legkisebb összeget is kiutalták volna a sertéspestis-válság kezelésére’ – szögezi le a közlemény.

Az elnök szerint a kormány felelőtlenül használta a tartalékalapot, és emiatt jelenleg ez a forrás kiürült. Ugyanakkor emlékeztet, hogy többször felhívta a kormány figyelmét a 2018-as költségvetés gyenge pontjaira, valamint arra, hogy bizonyos területek alulfinanszírozottak, illetve a költségvetés-kiigazítás veszteseivé váltak: az egészségügyben például a gyógyszerek beszerzésére elkülönített összeg egy részét a bérek kifizetésére fordították.

‘A költségvetés-kiigazítás nem azt jelenti, hogy kontármunkát végzel és tűzoltási akciókba kezdesz’ – olvasható az államfői közleményben.

Dăncilă: minden intézkedést meghozunk

‘Célszerűtlen’ politikai kérdéssé alakítani a sertéspestis témáját, jelentette ki pénteken Konstancán Viorica Dăncilă miniszterelnök.

‘Nagyon szeretném, ha a centenárium évében nem használnánk ki egyes emberek balszerencséjét, és nem alakítanánk politikai viták tárgyává ezeket a dolgokat. (…) Nagyon fontos meghozni a szükséges intézkedéseket. Sajnos egy olyan vírusról van szó, amelynek nincs ellenszere, és nem mondhatjuk, hogy holnaptól kezdve mindenhol visszaszorítjuk, de minden intézkedést meghozunk válaszképpen’ – mondta Dăncilă.

Arra az újságírói kérésre, hogy reagáljon Victor Ponta volt kormányfő nyilatkozatára, aki azt állította, hogy Romániát figyelmeztették a sertéspestis terjedésére, Viorica Dăncilă azt felelte: ‘Célszerűtlen ujjal mutogatni és ezt a kérdést politikai témává változtatni.’

A miniszterelnök kifejtette, fontosnak tartja, hogy mielőbb elkészüljön a költségvetés-kiigazítás, amely lehetővé teszi a sertéspestis által sújtott farmok tulajdonosainak kártalanítását.

www.agerpres.ro